‘Bijna gratis’ (almost for free) zomertentoonstelling TORCHGallery

    Dana Wyse

TORCHMeister Mo van der Have, zoon van oprichter Adriaan van der Have had mij een paar weken geleden gebeld: of ik nog héél oud werk beschikbaar had. Maar helaas: ik ben nog niet zo vreselijk lang afgestudeerd, mijn oudste werk bleek te jong voor wat Mo met zijn opruiming voor ogen had en eigenlijk ging het ook vooral om het leegverkopen van de opslag.

Voor wie hem niet kende: Adriaan van der Have was een groot verzamelaar. Van alles. Een foto van hem in zijn overvolle kantoor werd zelfs ooit voor een HEMA reclamefolder gebruikt met als thema “opslagproblemen”.

Na zijn overlijden werden eerst de twee kantoortjes in de galerie leeggeruimd. Maanden heeft het geduurd en er werden bizarre vondsten gedaan zoals een ongeopende envelop met als afzender Damien Hirst. De inhoud bestond uit een brief en een aantal dia’s met werk. “Of hij bij TORCHGallery mocht komen exposeren.”

Helaas, de brief is altijd ongelezen gebleven. U kent de geschiedenis.

Voor wie TORCHGallery niet kent en er nog niet eerder was binnen gelopen: het is een lange ruimte die door een smalle gang langs de kantoortjes in twee delen is opgesplitst.

Wat de meeste mensen echter níet weten is dat er achter het achterste deel, nóg een ruimte zit ongeveer zo groot als de galerieruimte die nu wordt gebruikt: opslag. Één van de opslagen.

Nieuw project van TORCHMeister Mo is het leegruimen (verkopen) van de opslagruimte om daar straks, ergens ná de zomer een nieuwe ‘side-show-gallery’ te openen. Tot op heden was er eigenlijk geen ruimte om werk van jonge kunstenaars/net afgestudeerden te tonen. Ook veel werk in stock moest speciaal opgevraagd worden wanneer men het wilde bekijken.

Met de opening van het nieuwe TORCHGallery deel gaat dit veranderen in wisselende groepshows met werken van jong talent en werken van TORCHkunstenaars naast de reguliere tentoonstellingen.

En dat betekent voor nu: UITVERKOOP!

Ik was er een dag voor de opening en ‘s lands jongste kunstverzamelaar Younes Bouadi had zojuist zijn slag geslagen en een fijne na-oorlogse Riefenstahl aangekocht.

Er was sowieso al een hoop weggekaapt door vroege koopjesjagers.

Leni Riefenstahl, Jeff Koons, Murakami, Helmut Newton, Inez van Lamsweerde, Paul Blanca, Andy Warhol, The Sanchez brothers, Andreas Gursky, Micha Klein, Wim Delvoye, Gilbert & George, Viktor & Rolf, Dana Wyse en nog vele andere namen te zien en te koop in deze enorme verzameling die zo snel mogelijk de galerie dient te verlaten.

Koons en Murakami

Een onvermijdelijke Warhol

Omdat het een en ander de deur uit vliegt loont het de moeite af en toe terug te komen, want wat weg is, is weg en daar wordt gewoon iets anders voor in de plaats gehangen. Komt dat zien!

Almost for free torchgallery.com/exhibitions/almost-for-free.html

Nog t/m 25 aug.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*