The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

Marijn van Kreij

Begin jaren 60 begon Albert Waalkens a.k.a. Boer Waalkens een galerie (eigenlijk meer een projectruimte) in zijn koeienschuur in Finsterwolde. Met een scherp oog voor vernieuwing en experiment werkte Waalkens in de daaropvolgende dertig jaar aan een reeks tentoonstellingen van internationale allure. Hij overleed in 2007.

Sinds 1 september is de galerie weer open, deze keer gerund door kleindochter Merel Waalkens en Boudewijn Rosman.

Marijn van Kreij trapt af en stelde een groepstentoonstelling samen met werk van Karin Hasselberg, Douglas Huebler, Graham Hudson, WJM Kok, Marijn van Kreij, Klara Lidén, Dennis Oppenheim, Karl Pelgrom (en Instituut voor Creatief Werk), Maarten Sleeuwits en Jennifer West.

T/m 28 oktober a.s.

Galeriewaalkens.nl

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

Karin Hasselberg

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

De gele kruiwagen is van Graham Hudson, de vitrine rechts van Instituut voor Creatief Werk.

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

Marijn van Kreij

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

Misschien wel Waalkens’ beroemdste project, Dennis Oppenheim in 1969 in het kader van Op losse schroeven (dit jaar ook te zien in het Reina Sofia in Madrid [pdf]).

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

Lijst met deelnemende kunstenaars aan een tentoonstelling die Waalkens in 1983 samenstelde in het Boijmans.

De hoogtijdagen van de galerie waren van voor het internet dus online is er niet zo heel veel over terug te vinden. Een korte geschiedenis als pdf document illustreert het belang van Waalkens (check die line-up, daar kan menig museum een puntje aan zuigen).

The Only Rule is Work @ Galerie Waalkens

De galerie annex woonhuis zoals in 1984 gebouwd door Gunnar Daan na de brand van 1982 (pdf).

T/m 28 oktober a.s.

Galeriewaalkens.nl

About Niels Post 3616 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

2 Comments

  1. Bizar groots in de polder. Fascinerend dat dat zo ver van het randstedelijke geweld ooit zo tot bloei kon komen. En nu met een redelijk interessante openingsshow zo te zien. Niet ècht om de hoek. Maar ik ga Bijl toch nog zien en kom wellicht buurten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*