About [Redactie] 8944 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

5 Comments

 1. Heeft Fabre gelijk met zijn beschuldiging aan het adres van de N-VA? Door wie de haatcampagne tegen Fabre gevoed wordt is onduidelijk. Tegenwoordig is de geringste verwijzing naar kinder- of dierenmishandeling in de eigen omgeving al voldoende voor massale mobilisatie. Sterk aangejaagd door sociale media die telkens uitkomen bij verontwaardiging. Het besef van gebrek aan zeggenschap over grote problemen eindigt zo in extra gevoeligheid voor het kleine. In een vlucht naar de wereld van de onschuld. De campagne tegen Fabre doet denken aan de rancune van de VVD en PVV tegen de kunst. Da’s op zijn beurt het kleine van de politiek.
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2012/11/02/haatcampagne-tegen-jan-fabre-en-de-kunst/

 2. @George Een beetje vergezocht om de vergelijking te trekken met de rancune van de VVD en PVV tegen de kunst. Niet alles rechtvaardig het feit dat het voor de kunst is en het dus moet kunnen. Ik vindt dat hij echt een stap te ver gaat hiermee. Het kwellen van dieren voor kunst is echt een grens. Tja en dat sommige mensen overspannen reageren op dit soort feiten is een bekend gegeven. Het zag er overigens vrij knullig uit allemaal. Het lijkt me toch met computer-technieken vrij makkelijk een zelfde effect te creëren in een studio met ook betere omstandigheden voor de beesten.

 3. @RV
  Jan Fabre heeft zijn spijt betuigd over de opnamen met de katten. Die terug zijn bij hun baasjes zonder zichtbare schade. Maar ik ben het met je eens dat de Franse ploeg het slecht geregeld had. Met betere dierenverzorgers en een zachtere ondergrond was alle commotie voorkomen. Stom stom.

  Ik probeerde een onderscheid aan te brengen tussen de rechtmatige zorgen over kinder- en dierenleed en de reactie daarop. Natuurlijk rechtvaardigt niks het leed. Geen twijfel aan. Maar het ging mij om wat ik nu maar even als proportioneel reageren omschrijf.

  Ik vroeg me af waarom mensen wel reageren op het kleine, en niet op het grote. Enfin, een debat voor een ander moment.

  In de rancune jegens de kunst van de VVD, en in het gevolg daarvan ook de PVV, en de publiciteit zoeken door de N-VA zie ik wel degelijk gelijkenissen. In beide gevallen gaat het om vinden van een makkelijk en weerloos, ook wat wereldvreemd slachtoffer. Om lekker straffeloos tegen aan te schoppen.

  Computer-technieken zijn niet ‘the real McCoy’. Een afgeleide van wat kan zijn. In elk geval een ander medium. Als iemand met liefde voor de klassieke film moet ik altijd lachen om kunstenaars die denken iets met film te doen als ze beelden laten bewegen. Cinema wordt het dan echter niet, want die wordt ergens ander gemaakt. Namelijk in het hoofd van de toeschouwer. Het wordt hooguit kinetische kunst. Maar alles kan en mag. Iedereen doet maar. Geen probleem.

 4. Het kwellen van dieren, ooit een hamburger gegeten? Die paar vliegende poezebeesten zullen het verschil niet maken toch?

 5. @Unicorm. Natuurlijk is dit selectieve verontwaardiging. Bio-industrie, dierproeven en het uitsterven van diersoorten roept blijkbaar minder protest op. Blijft staan, dat je hierover ook een mening mag hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*