Mondriaan Fonds zegt nee tegen radicale plannen W139 (persbericht)

Met ingang van vandaag start W139 – de visuele ruimte voor hedendaagse kunst in de Warmoesstraat in Amsterdam – een radicale omkering in de beeldende kunstwereld. Sinds haar bestaan bezint W139 zich op de maximale onafhankelijke positie van de kunstenaars, de rol van geld en haar eigen rol in het kunstsysteem.

In de visie van W139 is het internationale kunstenlandschap hiërarchisch georganiseerd en wordt het gedreven door een financiële managementcultuur. Met ingang van 2013 zal W139 een werkwijze ontwikkelen die van de beeldend kunstenaars vraagt een centrale en leidende rol in te nemen in het proces van het maken van tentoonstellingen. W139 zal daarmee een voorbeeld stellen met een autonome manier van werken, los van de hiërarchie en bestaande perspectiefloze kunstwereld.

Het is in de kunstwereld vanzelfsprekend om namen van kunstenaars te noemen om het programma van kunstinstellingen status en inhoud te geven. De norm is ook dat kunstenaars geselecteerd worden op basis van het vooraf goed- en afkeuren van hun plannen.

W139 wil zich met ingang van vandaag zo min mogelijk bezighouden met name dropping voor haar artistieke programma. Het gaat W139 niet zozeer om wat er precies gaat gebeuren maar haar focus ligt vooral op het hoe. Vanaf 2013 kiest W139 voor tentoonstellingen met de intentie om te verkennen en om de vernieuwende gebieden die nu echt nodig zijn in de beeldende kunst en in de samenleving te ontsluiten.

W139 wil dat kunst de benadering van mensen persoonlijk maakt en nieuwe verbeelding brengt in plaats van betekenis vaststelt. Ze gaat daarvoor op zoek naar kunstenaars die onafhankelijk willen werken van externe betekenisgevers. W139 vraagt de kunstenaars om tentoonstellingen te maken onafhankelijk van de kunstmarkt en onafhankelijk van de in de samenleving dominante financiële managementcultuur.

Vanaf het nieuwe jaar zal de kunstplek verder werken met kunstenaars in de leidende rol. W139 ziet geen toekomst in het huidige kunstsysteem waarin kunstenaars wordt gevraagd om binnen bepaalde kaders te werken. W139 wil de zwarte ruimte zijn waar geen aan de bestaande kunstwereld gerelateerde codes en systemen gelden.

w139.nl

About [Redactie] 9071 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

4 Comments

  1. Begrijp ik het goed dat ze zeggen dat ze geen zin meer hebben in theoretisch geneuzel en voortaan alleen nog maar echt vet coole shit willen gaan doen? Dus radicaal als in Californische surferslangtaal: like, totally rad dude!?

  2. Ze hebben veel tekst nodig om te zeggen wat ze niet gaan doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*