Arti Select en Arti-medaille 2013 Wim T. Schippers

willumgeerst

    Fotogeniek werk Good Fade van Willum Geerts riekt naar ballon

Links (of rechts, het ligt er maar aan hoe je staat) in de prachtige klassieke tentoonstellingsruimtes van Arti staat Arti Select, de start van een nieuwe-leden tentoonstellingserie en rechts (of links, het ligt er maar aan hoe je staat) een overzichtsexpositie met beeldend werk van de winnaar van de Arti-medaille 2013 Wim T Schippers.

willumgeerst

Willum Geerts

Sasa-Karalic

Interessant en omvangrijk project Sasa Karalic: The Extra Light Project. De Noorderkerk in Amsterdam is van binnenhuismist voorzien maar dat is niet de kern. Twee maanden tevoor is een groep kunstenaars en een groep theologen uitgenodigd te reflecteren over het kunstwerk in wording. Dezelfde groepen hebben het werk gezien en achteraf is er nogmaals een gespreksronde geweest. De meetings zijn gefilmd en een samenvatting van 50 minuten wordt hier weergegeven.

participanten

De participanten – kunstenaars en theologen.

Sasa-Karalic3

Noorderkerk van buiten.

Sasa-2

En van binnen.

Lotte-Geeven

Lotte Geeven – nu actief rond galerie West – toont een video van een op z’n kop roterende auto.

Arti Select met Sasa Karalic, Lotte Geeven, Willum Geerts en Sonja Wyss nog tot 14 april.

arti.nl/tentoonstelling.php?id=322

Aan de andere kant een oeuvresampling van het beeldend werk van Wim T Schippers. Het is bevreemdend het beeldend werk te zien, het leeuwendeel is naadje en schijnbaar ondermaats en toch uit de collecties Boijmans en Stedelijk.

Wim T. Schippers is een van de grootste kunstenaars van de lage landen maar zijn grandeur ligt geheel in het crossmediaal opereren op radio, teevee, toneel en grootse veelschrijverij en als regisseur van een geheel eigen ideeënrijkdom is-ie onovertroffen. Met hier en daar een flesje prik in zee, een gekke wandeling, een pindakaasvloer en een grote drol als positieve uitschieters op beeldend vlak.

Mijn hoogtepunt is een en passant:

Wim-T-Schippers-Arti

    Een theedoek een wolletje en een vilten drol

In een hoek staat wat spul gestapeld, titelkaartloos en ik voel me daar heerlijk bij. De Echtste Wim T. in het hele overzicht.

Nee, de rest is ook “echt” maar erm zo lelijk in afwerking als te hangen en te verhandelen kunstobject.

Wim-T-Schippers-Arti2

Adagio, 1968

schotsenscheef

Stilleven met peer 2005, collectie Boijmans.

Wim-T-Schippers-Arti3

Aan de andere kant nog zo’n kneiter

Wim-T-Schippers-Arti4

Plast-o-lux, 1963, collectie Stedelijk

Wim-T-Schippers-Arti5

De meester van de geniale titels

Wim-T-Schippers-Arti6

Zoals ook bovenstaand.

or5igineel

Het/een origineel. Peanut-butter platform.

Wim-T-Schippers-Arti-overzicht

Overzicht van de koningszaal in Arti. Wat een prachtige ruimte.

Winnaar Arti-medaille 2013 Wim T Schippers is nog te zien tot 14 april.

arti.nl/tentoonstelling.php?id=319

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*