Ja Natuurlijk Badly Natured @ Nest

simonkentgens0

Nest heeft een naam hoog te houden. De tentoonstellingen zijn normaal gesproken van hoog niveau en worden niet zelden spraakmakend en spannend ingezet. De lat ligt hoog. Om maar met de deur in huis te vallen – Adel verplicht / “was sich liebt das neckt sich” – ik vind Badly Natured een onevenwichtige verzameling kunstwerken van divers pluimage, met aan de haren erbij gesleepte natuurthematiek om aansluiting te vinden bij de megafestatie ja natuurlijk. Krampachtig als los zand.

nestruimte.nl/nl/projecten/badly-natured

Maar wel met twee mooie werken:

simonkentgens

Bloom van Simon Kentgens. 1 bos bloemen en 1 plastieken.

simonkentgens01

De dag van de opening met tussen de fleur door vlnr Simon Kentgens, Jonquil en Johan Nieuwenhuize.

nishikopp

Een ander fantastisch werk is dat van Nishiko. Repairing Earthquake Project; restauratie van gebroken waren uit tsunami-gebied.
(Zaterdag opent nieuwe werk van haar in Billytown.)

maartjekorstanje

Maartje Korstanje

simonschrikker

Overal klein werk van Simon Schrikker

ophuis

De bekende natuurschilder Ronald Ophuis.

iets

Out of focus ondergaande zon blijkt scherp madenbal. Tubifex sunset van Lorenz Olivier Schmid

Lubbe

Aarde van het graf van Marinus van der Lubbe is niet geheel schimmelvrij bewijst Martin uit den Boogaard.

simonkentgens66

Nog een Simon Kentgens.

hietbrink

De boom-door-zon-woning video van Roderick Hietbrink.

simonschikker551

simonschikker55

Simon Schrikker

kkk

maria

Een stripverhaal in drie delen en buiten staat er een in het echt. Maria van vogelzaad van Griet Dobbels.

knivbbelknabbelknuisje

eisinga

De hond die blaft van Eisinga. (Het zesde zintuig.)

Nog tot 28 april.

nestruimte.nl/nl/projecten/badly-natured

Update 8-4:

simonbloom2

Bloom twee weken later.

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

21 Comments

 1. Heh, heb je een keer een hitshow waarbij bij iedereen de handjes op elkaar gaan, gaat JB opeens los zand in de ogen strooien..

  Mooi is dat..

  Zegt ook (Al)bertus Pieters: http://villalarepubblica.wordpress.com/2013/03/22/van-bezwering-tot-ontroering-badfly-natured-in-nest-den-haag/

  en Joyce Roodnat: http://nestruimte.nl/nl/info/in-de-pers/boven-de-afgrond-kussen-leven-en-dood-elkaar

  en Esther Didden: http://jegensentevens.nl/2013/03/badly-natured/

  Zelfs Domeniek Ruyters oordeelt positief in MetropolisM: http://nestruimte.nl/nl/info/in-de-pers/rotnatuur

  Die twee worden het ook nooit eens eens…

 2. Ja bizar he? Ik kreeg dat al mee. Maar je bent het vast me me eens. Vraagje: heb je voor mij nog een foto van Kentgens bloom, zoals die er nu uitziet, dan plaats ik die onbderaan.

 3. U weet het, ik waardeer de oprechte ‘het absolute hoogtepunt van het jaar’ of ‘wat een hoop pretentieuze bagger’ recensies. Bij u geen blad voor de mond of omfloerst jargon, zowel voor de gevestigde orde als voor de ondergrond.

  Tegelijkertijd ben ik nooit te beroerd om toe te geven als een expo niet helemaal is uitgepakt als bedoeld of gewenst.

  Een tentoonstelling komt, ook na een heel zorgvuldig traject dat wellicht jaren heeft geduurd, uiteindelijk pas tot stand in de weken die er zijn tijdens de opbouw. Pas dan blijkt of wat in theorie zo sterk lijkt ook in de praktijk goed werkt.

  En dan moet je soms wel eens toegeven dat het niet helemaal (of wie weet zelfs helemaal niet) goed heeft uitgepakt.

  Perfecte tentoonstellingen zijn wat dat betreft zeldzaam.

  Ik waardeer de feedback van de schrijvende pers mbt de mogelijke problematische kant van een tentoonstelling (mits men goed gekeken heeft en de motivatie oprecht is), en ook die van bezoekend publiek overigens. Het houdt ons scherp.

  Toch moet ik u helaas teleurstellen, we zijn het niet eens en er volgt geen, ‘u legt de vinger op de zere plek’ bekentenis.

  Het gebeurt gelukkig zo af en toe ook wel eens dat tijdens die kostbare twee weken voor de opening alles op de plek valt, dat werken en kunstenaars onwaarschijnlijke, maar gelukkige verbanden aangaan, dat het resultaat de som der delen overstijgt en dat een betekenis van een tentoonstelling zich weet te verheffen boven het gestelde thema.

  Mijn ervaring is dat dat, na een initiële persoonlijke extase tijdens de totstandkoming, meestal snel herkend wordt door het publiek.

  Badly Natured had zo’n extatisch moment. De selectie werken leek precies goed uit te pakken, geen werk te veel, geen werk te weinig. Waarbij vooraf soms wat zenuwen waren of bepaalde werken wel zouden functioneren, moest achteraf worden geconstateerd dat juist die werken een sterke meerwaarde opleverden. Het voelde als cadeautjes. U kunt zich niet voorstellen wat voor geluk dat oplevert op een late woensdagavond, twee dagen voor de opening.

  De reacties die volgden bevestigden de eigen ervaring.

  De lijst van zoveel enthousiaste reacties in zo’n korte tijd is ook voor ons bijzonder. Tegelijkertijd ervaar ik ook de oprechte waardering van het publiek dat lang blijft en echt heel blij weer weggaat.

  Ik moet dus concluderen dat ik in dit geval niet mee kan gaan in uw perceptie. Ik schrijf het toe aan een te kort bezoek en aan de vooringenomenheid met betrekking tot ons verbond met Ja Natuurlijk.
  Ik kan helaas niet anders concluderen, want er moet toch iets zijn dat de scherpte uwer perspectief heeft aangetast, daar normaliter de blik zo veel scherper is.

  Voorlopig hoogtepunt van het jaar, ik zeg het u!

  Of zoals Mister Motley het in een zojuist verschenen recensie stelt: “Uiteindelijk hoef je het niet eens te zijn met de boodschap, om deze expositie te kunnen waarderen.”

  http://mistermotley.nl/Expo_s/2013/04/06/Badly_Natured_de_duistere_kant_van_de_natuur_in_NEST/

 4. Hallo JB,
  Over de expo Badly Natured bij Nest kan je natuurlijk van mening verschilen, maar wat ons niet duidelijk is … is die mening. Van de acht regels van je stukje gebruik je er vier om jezelf vier keer te herhalen. Wellicht had je die ruimte kunnen gebruiken om uit te leggen waarom het volgens jou onevenwichtig en krampachtig is. Anders kan je beter alleen de foto’s laten zien. Wij vonden Badly Natured wel de moeite waard, meer dan de moeite zelfs http://blikvangen.nl/2013/03/moeder-natuur-is-niet-lief/

 5. Schilderijen kunnen JB niet boeien. ‘Overal klein werk van…’ Klinkt als: ‘Ik moet overgeven’. ‘De bekende natuurschilder…’. Ronald Ophuis is een eigentijdse historieschilder en dat zou JB best kunnen weten, maar hij verkiest de verkeerde kant op te wijzen.

 6. @EvdL:
  Te gek verhaal, dat doet me deugd, dat is precies waar je het voor doet: “kunt zich niet voorstellen wat voor geluk dat oplevert op een late woensdagavond, twee dagen voor de opening.” Daar gaan we op uw lokatie een pot bier op drinken en eens over bomen.

  @Blikvangen
  Herhalingsdrift zien in mijn tweeregelige rudimentaire en ter zake doende kenschets (onevenwichtig/bij de haren) is knap merkwaardig.

  @EvF
  ‘Overal klein werk van’ betreft de schilderijen van Simon Schrikker. Simon Schrikker maakt ook wel eens groter werk. (En daar is-ie erg goed in.) Als ze allemaal geel waren geweest had ik wellicht geschreven ‘overal geel werk van.’
  Mbt de bekende natuurschilder Ophuis – ken je Ophuis niet en ben je niet bekend met dit podium en mijn pen dan zou je die opmerking zomaar als zodanig kunnen nemen en dan mis je inderdaad net de pointe.
  Overigens vind ik een goed schilderij op zn tijd best aardig.

 7. Update 8-4:
  Foto EvdL van bloom van Simon Kentgens in verwordende staat onderaan ingevoegd.

 8. Hmmm, een interessante discussie! Ik zou wel eens een grondige analyse willen zien van Eelco waarom werken en kusntenaars onwaarschijnlijke (waarom?) maar gelukkige verbanden aangaan, wáárom het geheel meer blijkt dan de som der delen, wáárom een betekenis van een tentoonstelling uit blijkt te stijgen boven een gesteld thema etc. etc. Dat het opbouwen van een tentoonstelling een emotionele spanningsboog heeft weten de meesten van ons wel.
  Hij zal repliceren dat het “onze” taak is te duiden en te analyseren, maar hij stelt zelf al wel alvast dat voornoemde kwaliteiten in zijn tentoonstelling aanwezig zijn. Die “waarom” vragen worden in de persreacties die ik gelezen heb overigens ook niet beantwoord. Zelf vind ik deze tentoonstelling goed geslaagd, goede tot erg goede werken zijn er te zien, de inrichting is goed gelukt en mijn conclusie was dat de mens ook deel uitmaakt van de natuur en net zo wreed kan handelen. Het is juist de cultuur, de menselijke moraal die het verschil maakt. Dat een dergelijke overweging over de tentoonstelling de intentie is blijkt uit geen enkele tekst van Nest en zo zie je maar dat ook de waardering van een tentoonstelling een natuurlijk proces is dat zich aan de culturele norm onttrekt.

 9. Dank voor de uitleg en opsteker Jeroen, was al bang wederom het slachtoffer te worden van ongenuanceerde one liners zoals bij kunstbeeld. Ben zelf aangenaam verast door de tentoonstelling, bravo Eelco!

 10. Belangstelling voor Ja Natuurlijk? ga zeker kijken, en vertel wat jullie ervaring is. Wij zijn heel benieuwd,

  hartelijke groet Ine Gevers

 11. Snel gaan voor de koek op is – ik was het van plan EvdL, deed gister Ja Natuurlijk (kijk en vergelijk) maar de combinatie van a) een slechte conditie, fiets vers uit het vet en b) veul te lang bij GEM rondgehangen (en kortelings bij LHWGR) maakten dat ik rap thuiswaarts moest trappen om tijdig aan te schuiven aan de avonddis. Toch bizar dat eensgezinde gejuich waar ik vooral niet enthousiast was. Badly humeured jaja dat ook maar dat niet alleen. Ik weet eigenlijk wel waarom. Herbezien gaat me niet meer lukken waarvoor excuus. Maar de volgende tentoon is weer veelbelovend – Hans den Hartog Jager komt met Abstract Myths ik kan niet wachten! Laten we zeggen dat we dan een pot bier drinken en Badly Natured herbeschouwen.

 12. Hoi Marc,
  Ik stink ook wel eens op zn tijd, heb je nog tips daarvoor jij als grootvuilspuiter zijnde.

  En heb je btw ook nog wat voor onder huid liggen nare gevoelens die je nergens kwijt in je echt omgeving behalve op internet. Dat schijnt namelijk een landelijke epidemie te zijn sinds een paar jaar.

  Op voorhand bedankt,

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*