Gyz La Rivière – Rotterdam 2040

gyzlasrievre

Te gekke premiere Rotterdam 2014 van Gyz la Rivière in good old Lantaren Venster donderdagavond. Rotterdam van toen (1940) tot straks (2040) Razendsnel gemonteerde clipstyle beeldvertelling van gedreven heerschap met inzicht en kennis van zaken. Wat een feest om iemand zo zijn eigen ding te zien doen en wat fijn dat het resultaat spettert. Een kneiter van formaat.

meerbleoemen

    Bloemen voor Gyz

Wat Rotterdam deelt met andere steden is het naoorlogse bombardement van het modernisme in de jaren vijftig/zestig en de stadsvernieuwing in de jaren zeventig. Hele wijken gedemonteerd, gaten in de stad, stadswijken vervangen door niet de mooist denkbare sociale woningbouw. Randgemeentelijk denken levert grootse versnippering en versplintering, cohesie en samenhang ontbreekt.

Gyz analyseert haarscherp en toont verval en verandering maar – en dat maakt het meer en anders dan een goede snelle documentaire vol archiefbeelden – schetst ook toekomst. Hier wordt programmatisch gedacht door een man met visie. Geen kleuterleuter vroeger was alles beter – nou ja enige pre-boem centrum plat nostalgie is hem niet vreemd – maar een grote ris opstekers hoe het goed beter best kan komen.

Gyz la Riviere grote stadsfilm verdient grote vertoning, Rotterdam 2040 is een must see.

Heel knap teruggebracht van 7 uur naar 95 minuten is het nog steeds niet zo vervormd (gelukkig) dat het naadloos inpast in het format van de publieke omroep. Maar kan het niet des nachts: Holland Doc, Uur van de wolf, Doe eens een gekke docu als iedereen slaapt?

In ieder geval vanaf zondag 19 mei te zien in TENT.

En anders/daarna hopelijk eerdaags op een internet bij u in de buurt.

rotterdam2040.nl

proost

[Geen beeld hier verder – ik trof alleen wat wazig vertier, de fotos van mijn wegwerpcamera eenmaal ontwikkeld. Eerdaags jan en alleman breeduit op des TENT’s facebook (gok ik de rondsnellende societyfotograaf van dienst bezien.)]

About Jeroen Bosch 4649 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*