Observatorium Kleinpolderplein

observatorium22

Snelwegsafari in het kader van de dagmanifestatie less is more or less van TENT.

observatorium5

Kleinpolderplein staat op instorten. Het oudste verkeersplein van Nederland lijdt aan haarscheur en betonrot. Over vijftien jaar gaat het tegen de vlakte of wordt het stadsmonument, grootsteeds wandelgebied, apocalyptische hangout voor dan jeugdigen of het wordt anderszins herbestemd, men is er nog niet uit, maar de snelwegen gaan toe, zoveel is zeker. De Fyra rijdt en verse A16-A13 en doortrekking A4 zijn in de maak.

observatorium9

Ruud Reutelingsperger van Observatorium pakt zijn kans en staat aan de wieg van een van de meer monumentale kunstwerken van Nederland – met dank aan deze habitat van flyover, bovenmatige verkeersdrukte en kleinstof.

observatorium10

Moeizaam torsen de pilaren in stalen corset tonnen vierbaans snelverkeer en file.

observatorium11

Aan de ene kant een thuishaven voor verwezen kunst. Oudbakken en overtollig worden kunstwerken uit de openbare ruimte terug kunst in dit openbaar museum in reusachtige overloop. Een fenomenaal gebaar in prachtige ruimte.

observatorium13

observatorium14

Wenende mannetjes, Ru de Gier, specialist percentageregeling beeldende kunst.

observatorium15

Angstaanjagend weinig graffiti. Spuitjeugd vreest fijnstof meer dan drijfgas en laat de longetjes niet bederven. Een half uur in deze verkeersgastempel staat gelijk aan veertien jaar roken.

observatorium12

Wie goed luistert hoort kraken.

observatorium16

Aan de andere kant waterpartij met beeldende ingreep van Observatorium in de vorm van wandelflyover.

observatorium18

Eens de wegen gesloten herademt de stad en worden de aansluitingen voltooid.

observatorium19

observatorium20

observatorium21

Een van de 1800 meetpunten. Bij teveel verzakking ineens stut men vlijtig en wordt een vers pak betonpleisters open gerist.

“Kan deze beruchte lawaaiige stadssnelweg een oord van verpozing, sport en spel worden?”

observatorium.org/observatorium/observatorium_release_
1.1.15/MainView.html#id=1148

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. MOOI, die reportage! Hier heb ik toch wel sentimenten bij en dat kan ik niet bij elke contemporaine kunstenaar zeggen!

  2. Dan Kees. tis knettergoed werk denk ik. Althans de monumentale setting, de kruisverwijzingen geactualiseerd verleden en de dag van morgen het heden in getrokken – puik allemaal en het oogt ook nog eens goed. Nu fluks eens wat meer beelden plaatsen – er staan er nu drie geloof ik – en helemaal genieten lijkt het me als de boel overloopt, de bak gevuld is met water, bronsjes de kopjens net spiegelend in de watergrens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*