25 jaar Stadscollectie @ Boijmans

stascollectie

In de grote zaal 25 beelden uit 25 jaar stadscollectie – van elk jaar één. En wat is het een feest sommige vroege aankopen terug te zien. Hoge kwaliteit, andere tijden.

boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1287/25-jaar-stadscollectie-rotterdam

stadscollectie1

Als je de waslijsten van aankopen in het begin…

royale-sleet

…vergelijkt met die van de laatste jaren lijkt het dat op aankoopbeleid wat sleet zit. Tijden en belangen veranderen. Mopper daarover is niet helemaal terecht – het oorspronkelijke budget kent zelfs geen inflatiecorrectie en opslag en depot moeten uit dezelfde aankoopsubsidie betaald worden; van 0 objecten dag 1 tot meer dan 800 nu.

Jan van Adrichem en Dees Linders waren de eerste twee stadsconservatoren. Arno van Roosmalen en Wilma Suto zaten op en midden in de Rotterdams kunsten. Drievrouwschap Bregje van Woensel, Patricia Pulles en Annemartine van Kesteren was divers en in die zin wellicht wat tè. Saskia van Kampen-Prein (Amsterdam) vanaf 2009 zag en hoorde ik verder niet. Zij werkte aan de ontsluiting van de gehele stadscollectie en de tegelijk met de tentoonstelling verschenen vuistdikke publicatie.

Nieuwe stadsconservator is Noor Mertens. (Congrats Noor en kom snel eens langs.)

erik-van-lieshout

Een van de eerste videohutten van Erik van Lieshout. Bravo, hoera!

schleiffert

GEWELDIGE Charlotte Schleiffert knalt van de muur.

joepvanlieshout

Joep van Lieshout zoals velen hem misschien niet kennen. Aankoop 1988 – er op tijd bij zijn.

jongeleen

City Jewels Jeroen Jongeleen. Eerlijk geraapt braakglas als snuisterij gepresenteerd.

paulcox

En nog een persoonlijk hoogtepunt: gipsgietsels in draaideur Paul Cox.

bodonzaal

hunneman

De Bodon-zaal wordt in tweeën gedeeld door een enorme plastieken voorhang van Hendrik-Jan Hunneman.

Jeroen-Eisinga

Jeroen Eisinga als imker.

lieshout

Meer Joep van Lieshout.

Hulya-Yilmaz

Hulya Yilmaz.

oorebeek

Willem Oorebeek

benzegers

Ben Zegers. Wat een feest van weerzien.

hoogerbrugge

Verse aankoop: Han Hoogerbrugge.

Anne-Wenzel

Van Anne Wenzel is een ander werk toegevoegd aan de stadscollectie.

heeswijk

Amnesie van een landschap, Jeanne van Heeswijk

desig

En dan buitenom nog wat designspulletjes.

somers

En natuurlijk de jassenhang Wieki Somers.

Er zit een gat in continuiteit doordat de verbouwing deels betaald is met stadscollectiegeld. De jassenhang, de B van Bruggeman waar de kassa’s op rusten. Waardoor het museum ondermeer Somers rijk is maar ook wat rijkdom in veelheid van jaren mist.

Wat zo’n 25jaarsoverzicht stadscollectie oproept – het maakt worteling in de stad zichtbaar en toont bovenal beeld van een periode. Misschien wat ondergesneeuwd in de waan van de dag. Ik mis wat namen maar die staan in het boek en/of liggen op depot. Zo’n belichting per jaarskeuze pakt uitstekend uit.

25 jaar stadscollectie is nog tot 1 september te zien.

boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1287/25-jaar-stadscollectie-rotterdam

Met noot:

WaaromWaaromWaarom in hemelsnaam geen naambordjes, bronvermelding? Ik herken bijna elk werk van afstand maar ben daarin niet Jan en Alleman en dan nog – die beelden spreken (wellicht) voor zich maar alle kunstenaars verdienen publiciteit, signatuur, bronvermelding.

Er ligt een boekje. Een boekje is extra, mag niet vervangend zijn.

Vrees voor uglyness mag geen excuus heten – waar nu een grote rode stikker het jaartal van aanschaf vermeldt kan gemakkelijk geplakletterd Paul Cox, Erik van Lieshout, Charlotte Schleiffert etc, rudimentair, naam en titel. Aanzet tot duiding verheffing of anderszins – dat kan in het boekje.

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

5 Comments

  1. noot: de werken van Anne Wenzel, Han Hoogebrugge en Lara Almarcegui zijn niet aangekocht door Boijmans, maar ‘tonen een visie hoe de Stadscollectie in de toekomst eruit zou kunnen zien.’ – ook dat kun je trouwens in het idd erg onpraktische boekje lezen.

  2. Maar ik meen een ander werk van je was toch aangekocht Anne? maar dan niet onder de noemer stadscollectie?

  3. JB. Er is de afgelopen jaren haast geen werk meer door de stadscollectie aangekocht, zoals jij ook al naar aanleiding van de lijst met aankopen moest constateren. Dit heeft trouwens minder met Saskia van Kampen te maken, als veelmeer met de cours die het museum de afgelopen jaren is ingeslagen. heel erg jammer. de stadscollectie is iets bijzonders, maar dreigt een ondergeschoven kindje te worden.

  4. Bedankt Jeroen, ik hoop de komende jaren interessante projecten en tentoonstellingen te initiëren en de kunst en kunstenaars uit Rotterdam op allerlei manieren zichtbaar te maken. Tot binnenkort.

  5. Ja, dat doet denken aan de verzameling werken die in de kelders van het Gemeentemuseum staat te verstoffen en die ooit in het kader van de Stadscollectie van Den Haag zijn aangekocht. Hulde voor deze presentatie en waar blijft een dergelijk gebaar van het Gemeentemuseum? We zullen het maar niet over aankopen van Haagse kunstenaars hebben, want daar is al jaren geen sprake meer van en geruchten willen dat dat überhaupt geldt voor de Haagse stadscollectie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*