Welikeart @ Westergas – de opening

wla

Kunst maar dan betaalbaar. Het hangt vol en verdrie gelijk thuis: mudje. Voor aangename beeldkwaliteit van een selectie van werken gaat u naar startbuyingart.tumblr.com. Reflectiemega – nagenoeg alles zit achter gespiegeld glas – maken mijn foto’s wel heel erg mottig.

Hier vijftien snapshots, een sfeerimpressie van de opening:

jhjh

Mijn favorieten (uit veel meer.)

kreij

Marijn van Kreij – die wil ik wel kopen. (Kan niet. Ook niet tegen stunttarief. Kinderkamer eerst. Maar wat een goede kunstenaar, vaak met fijn en fascinerend werk: rekt tekenkunst op en uit. Hier met een Picasso dubbel gerepliceerd tot hallucinerend totaalbeeld.) Kan goed zijn dat heden hem koopt – dan kan ik hem daar huren.

Maar zoals vaker hier gezegd. Het stikt van de goede kunstenaars/werken op deze welikeart-show, wat deze greep bijna willekeurig maakt.

cigarette

Ook kopen: Koen Taselaar. Kan niet – niet met zelfde kinderkamerargument, deze was binnen tien minuten verkocht. Waar Marijn van Kreij meta gaat, is Taselaar de volbloed tekenaar. Het is gekriebel in de marge, tekst wordt beeld, altijd fijn doorwrocht.

sinpusnada

Dick el Demasiado – u weet wel, Verdult. Je zult maar Verdult heten. Is wel een poster maar wel een mooie poster.

awoiska

Awoiska van der Molen print prachtig diep zwart.

Elders in het pand onvergetelijke teksten van de lijstenboer. Het wonder van sponsoring.

profilex1

profilex3

profilex2

Zo’n tekst aan de muur komt toch het dichtst bij conceptuele kunst.

mvmnvbn-fg

Openingswoorden Birgit Donker, Mondriaan. Met wat onluisterende cijfers over de omzetdaling van de gemiddelde galerie de laatste tien jaar. Ik heb de cijfers niet paraat maar die waren buitengemeen straf. Van drie ton naar één, iets in die grootte.

En een malse anecdote over tante ‘die altijd bij Mondriaan koopt’. Over de succesvolle kunskoopregeling. ABN AMRO financiert, Mondriaan betaalt de rente.

Maar vooral ook waardering voor de inspanningen van welikeart, Michiel Hogenboom en Carolien Smit. Manieren om een markt open te breken met goed werk, laag geprijsd. Waar is wat werkt. De tijd zal het leren. Openingsavond met louter de deelnemende kunstenaars leverde wat rode stikkers.

(Aangezien inflatie reeel is hoe gering ook gaat het ‘let op geld lenen kost geld’ bij de kunstkoopregeling niet op.)

kuenstbeeld

Kunstbeeld kiekt.

miniatuur

Niels Broszat eerste icoon.

galerist

Niels Post plakt Praag. Een wel heel erg fraaie spamtekst. (Zou zomaar over de 50% van de galerist kunnen gaan.) 350 all in, ingelijst achter museumglas. Toe maar.

kruithof

Anouk Kruithof doet 575 voor een origineel. (Oplage 1 plus 1 AP)

pietdieleman

Piet Dieleman

ovv

enend

Welikeart @ Westergas is nog tot en met zondag.

startbuyingart.tumblr.com

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

8 Comments

  1. We gaan hier bij Heden eens kijken wat we voor je kunnen doen Jeroen…. want je weet: klant is koning en zeker eentje van jou postuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*