- Bespotting door twee potten, 1983
Rob Scholte wist al in de jaren ’80 how to star.
Maar zeker tegenwoordig trekt hij volle zalen…
In het Dordrechts Museum laat Scholte zich interviewen.
De eerste Nederlandse bravoure-kunstenaar vertelt over zijn lak aan instituten. Over de drang die hij heeft om systemen in een ander daglicht te plaatsen. Over zijn lol in schilderen. En over hoe de media hem blijven framen als ‘die kunstenaar van de bomaanslag, die ooit getrouwd was met Micky Hoogendijk’.
In Dordrecht schittert Rob Scholte echter vóóral als de vernieuwende anti-originaliteits-kunstenaar. Zijn werk vormt het mediagenieke middelpunt van de tentoonstelling Stop Making Sense – Nederlandse schilderkunst uit de jaren ’80 (nog te zien t/m 19 januari).
- Verboden vruchten, 1985
“De wereld ontwikkelt zich steeds meer naar zijn werk toe in plaats van omgekeerd. Zijn vroege standpunten over copyright, reproductie en orginaliteit zijn maatgevend geworden voor de perceptie van hele generaties kunstenaars en kunstliefhebbers”.
Gesitueerd in Galerie De Compagnie informeert Gerrit Willems (conservator Dordrechts Museum) opnieuw honderden Scholte-adepten over het stronteigenwijze oeuvre van Rob Scholte.
Galeriehouder / voormalig televisiepresentator Victor Deconinck verklaart de expo ‘The Best of Rob Scholte‘ voor geopend…
- The Best of, 2012 (zeefdrukserie)
- Mount Lucifer, 2012
- Little Delft Street, 2011
“Galerie De Compagnie heeft in het gerestaureerde West-Indisch Huis een tentoonstellingsruimte van 600 m2 beschikbaar.”
- Kadavers, 2013
Met zijn ‘kadavers’ tracht Scholte datgene te illustreren wat er over is van de branie uit de jaren ’80. Slechts kolderieke mormels resten ons nog. De vormen van zijn wangedrochten creëerde Scholte aan de keukentafel thuis, tezamen met de leden van zijn gezin. Heeft u weleens met uw kinderen een harmonicatekening gemaakt?
- Smoke in your eyes, 2011
‘The best of Rob Scholte’, nog te zien t/m 2 maart in Galerie De Compagnie.
gefelicteerd Rob! ziet er te gek uit
mad professor king