Den Haag feliciteert Floris Kaayk

floris-kaayk-volkskrant

Een twee weken na het overtuigend overwinnen van een twijfelende jury feliciteert de stad Den Haag Floris Kaayk met het winnen van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs.

Uitgevers feliciteren hun winnende schrijvers vaker met een advertentie. De band tussen uitgever en schrijver is duidelijk. De band tussen stad en kunstenaar is – anders dan “is woonachtig in” – minder helder. Heeft Den Haag Floris Kaayk mede mogelijk gemaakt?

Het equivalent galerist x feliciteert kunstenaar y met winnen van prijs y is ondenkbaar. Veels te duur voor de galerist. Wellicht ook voor de uitgever, maar marketing en positionering willen ook wat en ach het is leuk voor de schrijver dat-ie zijn naam en de titel van zijn prachtroman (reeds exemplaren verkocht!) gedrukt ziet staan.

De advertentie van de stad Den Haag vind ik opmerkelijk. Eens temeer ook door de uitsmijter: na Navid Nuur (2010) en Femmy Otten (2013). Wat ze waarschijnlijk willen zeggen – kijk ons eens, stad van beeldende kunsten, rijk en gezegend zijn wij, met prijswinnaars binnen de stadgrenzen.

Floris Kaayk woont waarschijnlijk in Den Haag. Of is er geboren. En dankzij het voor de kunsten zo vruchtbare klimaat in de Hofstad heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot nu ja winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs.

Ik denk dat de stad Den Haag vooral zichzelf feliciteert. Dat is niet anders dan in het geval van de juichende uitgever – het reeds exemplaren verkocht doet de kassa’s rinkelen.

Alleen waarom moet dat dan in de vorm van een € 12.506(*) kostende rouwadvertentie?

Doe dan een juichende Floris met bloemen, champagne, door het dolle. De dag na het winnen. En doe hem on top of that een boekenbon, rondje gouden koets, gratis zwemmen in de hofvijver. Ow dat heeft-ie allemaal al gekregen hoor ik. Plus het komende jaar gratis werkruimte op lokatie naar keuze. Torentje. Spuiforum. Madurodam.

(*) Op basis van de persgroep advertentietarievencalculator – dus zonder kortingen. Het equivalent van 313 dagen een grote advertentie op trendbeheer. Of 2501 dagen een kleintje. Combineren is mogelijk.

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

 1. Floris woont/werkt in Den Haag en heeft ook ondersteuning voor zijn werk ontvangen van Den Haag. Den Haag doet het ook qua andere kunstenaars en initiatieven goed. Dat heeft wel iets met beleid te maken.
  Dan lijkt het me logisch dat Den Haag dat wil inzetten voor wat culturele promotie.

  toch?

 2. Maar ze hadden die €10.000,- (ze zullen toch wel wat korting hebben gekregen?!) ook aan iets anders kunnen besteden dan een kleine advertentie die bijna door niemand gelezen wordt.
  Hadden ze daarvan geen mooi werk van hem (of mijn part van een ander) kunnen aankopen voor de gemeentelijke collectie of zo? Hadden ze misschien gratis een mooi artikel gehad wat misschien wel gelezen wordt in de kranten.

 3. Gaan we een discussie voeren over hoe we welk geld gaan uitgeven Niek?

 4. @EC, Het is meer dat ik vanuit gemeentelijk beleid een beetje zonde vind dat er dergelijke grote bedragen worden gespendeerd aan dingen waar eigenlijk niemand iets aan heeft, behalve de krant.

 5. Hallo Niek,

  Je kunt het ook zien:
  Ads als deze maken mensen opmerkzaam op het succes dat beeldende kunst kan hebben. Die ads worden ook gezien door gemeentelijke politici die vervolgens wellicht iets minder snel overgaan op het roepen dat er wel minder geld kan richting de kunsten.
  Het kan er zelfs voor zorgen dat men eigenlijk wel vindt dat het toch wel een goede investering is en dat meer investeringen gewenst zijn. Het geld voor die ad zou wel eens terug verdiend kunnen worden door de dienst OCW van de gemeente Den Haag vanwege de gunstige werking op het beschikbare budget, dat dan weer ter beschikking van de Haagse kunstenaar kan komen.

  Het zou zo maar kunnen..

 6. ach, als ik de slag om Nederland mag geloven is het geld dat hieraan verspild wordt slechts een druppeltje om een gloeiende plaat. Als ik mocht kiezen dan toch liever iets van aandacht voor beeldende kunst als is het maar in deze vorm.

  @EvdL dank voor het inkijkje in ambtelijke redenatie. De naïviteit is stuitend, maar helaas wel gemeengoed op de dagelijkse marketing/PR borrel.

 7. Zo is het maar net, EvdL. Zo’n advertentie is bovendien gericht op een brede groep lezers. Signaal? Een overheid is kennelijk trots op een k-u-n-s-t-e-n-a-a-r! En dat is wel eens anders geweest de laatste jaren. Hoe bescheiden ook, het zou een bijdrage kunnen zijn aan een groeiend maatschappelijk draagvlak voor (beeldende) kunst.
  Natuurlijk is de erkenning door een jury in de eerste plaats het gevolg van de kwaliteit van de kunstenaar. Maar een gunstig kunstklimaat door effectief beleid kan wel degelijk een stimulans zijn voor de ontwikkeling van talent.
  En inderdaad Kaayk zit, met tientallen collega’s, via de gemeente Den Haag in een van de meest fantastische atelierpanden die er te bedenken is, De Besturing. Bovendien was hij in 2012 een van de vier ‘culturele ambassadeurs’ van Den Haag. Door de wethouder zelf benoemd. En betaald.
  De adverteerder etaleert trots en feliciteert daardoor ook zichzelf. Maar dat mag, want ze heeft wel degelijk bijgedragen aan het succes.
  Zouden meer overheden moeten doen.
  En JB: gewoon even bellen met het Haagse stadhuis. Dan is ie de volgende keer sneller, wordt ie leuker en komt ie misschien zelfs wel op TB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*