About [Redactie] 9010 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

11 Comments

 1. Hoe zou dat toch allemaal komen?..
  Over de diepere oorzaken behalve de economische laag, na jaren van pissen tegen de kunst – NRC niet minder dan de Volkskrant – wordt maar beter niet gesproken.

 2. @JJ
  En wat zou die diepere oorzaak dan kunnen zijn behalve de slechte economische toestand en het dedain van de gevestigde politiek tegenover de kunst?

  Ik doe een poging: Te slechte witte wijn op openingen, slechte bedrijfsvoering van galeries, opdringerige galerijen die te gretig zijn en de bezoeker geen lucht laten, te weinig Nederlandse kunstbeurzen van niveau, te dure of te slecht bereikbare locaties, haperende relatie tussen kunstenaar en galerie met te weinig loyaliteit over en weer, beroerde begeleiding van kunstenaar en galerie van presentaties, aarzelende marketing door de NGA, te lange doorlooptijd voordat academiestudenten opgepakt worden, te weinig verzamelaars en kopers, te veel kunstenaars, musea die in hun aankoopbeleid steeds meer op safe spelen of te weinig budget hebben, een voorspelbare incrowd van saaie microkosmosjes van kunstenaars die vergeten zich te vernieuwen of misschien gewoon het onontkoombare feit dat voetbal leuker is voor meer mensen.

  Tientallen verklaringen mogelijk, er is geen einde aan. Maar dat het beroerd gaat met veel galeries staat als een paal boven water. Misschien moet er maar eens nagedacht worden over generieke fiscale maatregelen om galeries te ondersteunen. De politiek heeft wel wat goed te maken tegenover de kunst na alle schade die het afgelopen vier jaar heeft aangericht.

 3. Precies wat ik wilde zeggen GK [emoticon]. Wat een mooie opsomming.

  Alleen dat laatste – “generieke fiscale maatregelen om galeries te ondersteunen” – waarom in hemelsnaam. Zou die martelende opsomming dan ineens in het tegendeel gaan verkeren? Betere wijn, weg dedain, innovatief relatiemanagement en leuke frisse kunst, lagere en hogere drempels, toe maar, ga maar door? Dacht het niet.

 4. @JB
  We plukken de bezwaren uit de lucht.

  Nee, ik denk niet dat ‘generieke fiscale maatregelen’ (wat klinkt dat trouwens vreselijk, alsof er een dodelijke ziekte door kunstland trekt) alle bezwaren wegnemen. Maar toch, ik had de belastingmaatregelen om de Nederlandse filmindustrie te stimuleren in gedachten. Enfin, trouwens meer een rechttrekken van de ongelijkheid met onze directe buitenlanden die de Nederlandse overheid heeft laten ontstaan.
  http://www.nbf.nl/2013/09/24/nieuwsberichten-van-het-filmfonds-5/

  Hetzelfde geldt voor de beeldende kunst. Nederland is een kleine kunstmarkt met beperkte afzetmogelijkheden. Met relatief weinig verzamelaars en kapitaalkrachtige musea. Dat alleen al zet de Nederlandse galeries op achterstand. In een sectoranalyse pleitte de Raad voor Cultuur in de aanbevelingen voor fiscale stimuleringsmaatregelen voor particulieren en bedrijven.
  http://www.cultuur.nl/upload/documents/tinymce/sectoranalyse-Beeldende-Kunst-en-Vormgeving.pdf

  Overeenkomst is dat film en het galeriewezen allebei een mengvorm van commercie en cultuur zijn. Maar niet alle kunst is handelswaar. Soms is het te plat en te commercieel. Soms is het te hermetisch. Je bezwaar zal -zo vermoed ik- wel zitten in de concurrentievervalsing die jij en andere aan de weg timmerende autonome kunstenaars in steunmaatregelen voor galeries zien. Wellicht heb je gelijk.

  Maar ik denk dat het imago en de levensvatbaarheid van de hele beeldende kunst gediend zijn met florerende galeries. Om hun rotzooi en kwaliteit te verkopen. Die we dan bij het altijd kritische, maar rechtvaardige TB heerlijk kunnen afkatten.

 5. “en het dedain van de gevestigde politiek tegenover de kunst”

  en dan vooral die inderdaad

  de terugtredende institutionele verzamelaars zijn vooral bang afgerekend te worden door hun eigen achterban (personeel/reaguurders/klanten) als verkwisters door hun kunstaankopen.-je zou maar eens te kakken worden gezet op het ene onlineblog of het andere, dat je voor 8000euro een schilderij hebt gekocht terwijl er tegelijkertijd over potentiele bezuinigingen wordt gesproken binnen het zelfde miljoenenbedrijf. dat is volgens mij de hoofdreden voor een hoop afhakende collecties – niet eens zozeer de crisis als zodanig of de daadwerkelijk nodige gelden voor de voortzetting en onderhoud van hun collectie.
  en de basis van die cultuur ligt voor een deel in het bevestigen van het geenstijl-toontje wat sinds jaren rondwaart in kunstenland.nl. de spreekwoordelijke slechte witte wijn of anderszins is daarin een detail in het beeld van gesuggereerde en vermeende verkwisting van gemeenschaps- en bedrijfsgelden.
  maar ik kan er natuurlijk naastzitten..

 6. @JJ,
  Je argument is denk ik alleen valide voor bedrijfscollecties. Die moeten zich namelijk verantwoorden waarom ze een X aantal werken hebben gekocht, maar tegelijk ook mensen uitzetten. Om die reden weet ik uit eigen ervaring zijn verschillende collecties nooit begonnen zijn zelfs, of op pauze gezet.

  Een prive verzamelaar zal daar niet tot nauwelijks last van hebben. Om moment dat die werken kopen in een galerie of op de beurs zal het nooit naar de buitenwereld gecommuniceerd worden dat de persoon in kwestie het werk heeft gekocht. Immers de galerie houders zijn het lijk al drijven wat jij net hebt omschreven.

  Ik denk dat George Knight redelijk ver komt met het duiden waar de problemen vandaan komen. We zijn nu op een punt aangekomen waar we na moeten gaan denken wat we willen met de kunst. Moet iedereen het leuk gaan vinden of een specifieke groep. Wat gaat er mis tussen de groep en de galerie/museum of instelling. Hoe kunnen we dat oplossen etc…

 7. @allen
  Een zijsprong. Was het bewondering voor de galeristen waarmee ik vandaag over de Kunstrai liep? Of afgrijzen over de rotzooi? Ik zag vol verwondering de entourage van een WK-voetbal met een spel van amateurniveau. Een indirect verwijt: waar zijn de meeste Nederlandse galeries in hemelsnaam mee bezig?

 8. Nederland heeft sinds 1680 nooit meer een florerende kunstmarkt gehad. Soms floreert ie bijna niet, en soms een beetje minder. We moeten niet vergeten dat we allemaal protestanten zijn, dat zit er heel diep in. Wij geven geen geld uit aan bling bling. De paar uitzonderingen die de regel bevestigen houden markt een beetje in leven. Daar is alles mee gezegd.

 9. Ik heb vooral het gevoel dat de meeste galeries bukten en wachtten totdat de storm (kredietcrisis) over zou waaien. Een conservatieve houding in een markt waar experiment en vernieuwing altijd omarmd werden én worden. Ik vind dat vreemd.

  We zijn allemaal zo bang geworden. Bang om iets verkeerd te doen, bang om een slechte recensie te krijgen, bang om gezichtsverlies te lijden, bang om momentum te verliezen, bang om je plek af te moeten staan, ga zo maar door. Als je vertrouwen hebt in jezelf hoef je niet bang te zijn. Dus als de hele wereld verandert, of verstart, BEWEEG!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*