Unseen 2014

IMG_3048

Unseen is weer een feest van de fotografie en er is te veel om allemaal in beeld te brengen.

unseenamsterdam.com

Hieronder een greep uit het aanbod van hoogtepunten.

unseen33

De Weekender Trailer Show op het Westergasfabriek terrein presenteert negen solo-tentoonstellingen van internationale kunstenaars. De tentoonstellingen vinden plaats in bouwketen midden op het terrein van Unseen. Met fotografie, films en installaties van Annegien van Doorn, Charlott Markus, Fraser Stewart, Hana Miletic, Johan Nieuwenhuize, Noël Loozen, Shinji Otani, Ulla Eriksen en Yamandú Roos. Al het hele festival te zien, maar gisteravond was de officiële super druk bezochte opening. De mensen van Weekender weten hoe het moet.

IMG_1982

De opening

IMG_2915

Charlott Markus

IMG_2899

Ulla Eriksen

Johan Nieuwenhuize

IMG_2923 1

IMG_2927

Annegien van Doorn

IMG_2937

Noël Loozen 

IMG_2914

IMG_2913

Fraser Stewart 

IMG_2919

IMG_2920

Shinji Otani 

IMG_2902

Hana Miletic

IMG_2942

Yamandú Roos

IMG_3000

Inka and Niclas bij Grundemark Nilsson Gallery uit Berlijn

IMG_2999

IMG_3001

IMG_2996

IMG_2998

Het Zweedse kunstenaarsduo Inka en Niclas reflecteren op fascinerende wijze op het medium landschapsfotografie. Op iedere plek waar ze tijdens hun road trip door de USA een bord met ‘scenic views’ zagen, maakten ze op eigen wijze een landschapsfoto. Soms met een dollar kwartje op de lens, soms door een tijdelijk sculptuur te bouwen en deze door middel van gefilterd flitslicht een nieuwe tijdelijke kleur te geven.

Dit levert een prachtige serie speelse en zeer esthetische beelden op. Het duo komt uit Zweden, waar jaarlijks busladingen toeristen het noorderlicht komen bekijken. Naar eigen zeggen hebben de fotografen zelf nooit dit fenomeen waargenomen, maar maakten het voor hun werk na op basis van de foto’s die ze zelf kennen, beelden die sterk vertegenwoordigd zijn in ons collectieve geheugen.

Het project Gulu Real Art Studio van Martina Bacigalupo bij Camilla Grimaldi uit Londen

Martina Bacigalupo laat met haar project Gulu Real Art Studio een prachtige visie zien op studio- en portretfotografie. Ze sloot vriendschap met een Afrikaanse fotostudio, een tijd voor ze overschakelde op digitale apparatuur. Deze studio schoot voor elke pasfoto een portret ten voeten uit. Van elke pasfoto bleef na het uitsnijden van het gezicht een beeld over van de geportretteerde zonder gezicht. Details op de foto, zoals de kleding, een klein gebaar met de handen, een kind dat tegen de man of vrouw aankruipt laten de kijker fantaseren over de identiteit van deze mensen.

Op sommige beelden valt op de de mannen allemaal hetzelfde jasje dragen, bij de een valt het te ruim, bij de ander te krap. Dit jasje blijkt te behoren tot de standaarduitrusting van de studio, zodat
iedereen netjes voor de dag kon komen.

Voor haar nieuwe werk werkte Isabelle Wenzel voor het eerst in de open lucht. Haar werk heeft altijd al een performance element, maar nu ze in de openbare ruimte werkte had ze – uit monde van de galeriehoudster – ook een publiek. Op de prachtige beelden is hier niets meer van te merken.

IMG_3044

Wenzel trekt zich op fenomenale wijze terug in haar eigen wereld, ze verwordt als vanouds tot sculptuur, maar omdat het in de open lucht plaatsvindt, wordt het effect van het afwenden van de camera nog sterker.

IMG_3038

Ook bij Galerie Bart nieuw werk van Femke Dekkers, prachtige kleine contactprintjes in negatief, direct afgedrukt van haar 4×5’’ dia’s. Voor de beelden beschildert ze ruimtes en past ze middels stukken karton de hele ruimte aan, perspectieven veranderen en diepte wordt moeilijk in te schatten. De negatieve afdrukken leveren een heel grafisch effect op en door het kleine formaat werd bij mij de aandacht stevig afgedwongen.

IMG_3040

IMG_3041

IMG_3042

IMG_3050

Verder wint de onvolprezen Anne Geene (tevens lid van collectief Salvo) de New Talent Photography Award van ING de alom vertegenwoordigde Maurice van Es de publieksprijs van dezelfde Award.

IMG_3054

Maurice van Es

Ook de Bank Giro Loterij heeft het op met talent en stelde de Talent Collectie 2014 samen, met onder meer Anjès Gesink en Annegien van Doorn.

IMG_3059

IMG_3061

IMG_2961

IMG_2960

The Human Printer

IMG_2977

IMG_2979

Thorsten Brinkmann

IMG_2967

Hannah Whitaker

IMG_2972

IMG_2975

Kasia Klimpel

IMG_2993

Jörn Vanhofen

IMG_2981

Sara-Lena Maierhofer

IMG_2983

Sarah Mei Herman

IMG_2985

IMG_2986

Jörn Vanhofen

IMG_2988

IMG_2990

Barbara Probst

IMG_3012

IMG_3013

Nadine Stijns

IMG_3009

IMG_3010

Sjoerd Knibbeler

IMG_3016

Gerrit Rietveld Academie

Nog tot en met zondag. Het volledige programma: unseenamsterdam.com

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*