Ton Schuttelaar @ Heden

ton-schuttelaar-hjeden-0

De tentoonstelling van Ton Schuttelaar in heden is onverhoeds esthetisch en op velerlei wijze ongepast, zeker de meest bijzondere solo die je dit jaar in Heden Den Haag kunt zien dit jaar.

Handjes op elkaar: ik vind het geweldig. Maar waarom?

tonton-schuttelaar-hhhh

Het is vooral niet voor een publiek. Haast u elders. Het is hermetisch, afgeschermd, gaat nergens over. En over dat laatste kunnen we twisten.

ton-schuttelaar-heden-4

Het is knetterharde kunst die geen kunst wil zijn maar het toch is. Daar valt niet aan te ontkomen. Thuis of op straat zijn het stoeltjes, blikjes. Eenmaal de institutionele drempel over gaat ogenblikkelijk het kunstalarm.

advertentie(s)

ton-schuttelaar-heden3

Context wordt als zodanig niet geboden. Ik ken Ton Schuttelaar als iemand die buitengemeen veel niet wil maar daar buitensporig hard aan werkt. Stoicijns en door de jaren heen steeds weer hetzelfde op steeds andere wijze, niet van niets te onderscheiden.

Die monomanie maakt dat ik het niet als nihilistisch kan of wil bestempelen.

ton-schuttelaar-heden-1

Kunst waar je ongelukkig van kunt worden. Het ene werk is nauwelijks van het andere te onderscheiden.

ton-schuttelaar-heden-2

Nihilisme? Check de titels, de foto’s: tonschuttelaar.com

Al(?) zijn werk is gebaseerd op even terloopse fotografie.

Jack Segbars schreef een aanhangende hermetische tekst bij de tentoonstelling: Ultra Thing.PDF

” Reductionistisch de validiteit van
zeggingskracht en object betwijfelend, loopt het tegen de grenzen aan van die zeggingskracht. […] Schuttelaar verbindt aan deze vraag de radicale consequentie deze vraag zelf, zonder de institutionele bescherming waaronder het museum opereert, uit te voeren als propositie waarin de inwisselbaarheid tussen kunst en leven centraal staat. “

Ultra Thing van Ton Schuttelaar is nog te zien tot 25 oktober.

heden.nl/tentoonstellingen/ton-schuttelaar-ultra-thing

En volgens mij is de tentoonstellingscatalogus van de eendagsexpo The Abundance bij Atelier als Supermedium veelzeggend: trendbeheer.com/wp-content/uploads/2007/02/9%20februari.pdf En/of blader de vijf archiefpagina’s trendbeheer met tag Ton Schuttelaar even door.

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*