Krasj

Krasj

    In het gemeentehuis viel het werk van de in België wonende Cubaan

Carlos Caballero

    te bewonderen. Het werk van Caballero leek als een van de weinige kunstenaars aan te sluiten bij het thema waar rond gewerkt werd, zijnde; reizen, hoewel mobilisatie wellicht toepasselijker was.

Op de valreep nog net op tijd om een laatste glimp mee te pikken van ‘Krasj’, een tweejaarlijkse kunstroute door Ninove (een dorp tussen Gent en Brussel) die dit jaar voor de tweede keer georganiseerd wordt. Vijf weekenden lang viel in het anders zo rustige Ninove van alles te beleven op het gebied van hedendaagse kunst. http://www.krasj.be/

De ambitie is groot; een lijst met meer dan zevenentwintig kunstenaars (waar onder andere Paul Klee, Ante Timmermans, Patrick van Caeckenbergh, Pascale Marthine Tayou, Tadashi Kawamata en Mark Dion op vermeld worden) op zeven verschillende locaties.

Wanneer je de lijst met kunstenaars bekijkt en het tweejaarlijkse element in acht neemt, ontkom je er haast niet aan even te geloven dat je hier met een mini-biënnale te maken hebt. Als je dan vervolgens Ninove binnenrijdt ontstaat de eerste twijfel, om bij het betreden van het gemeentehuis (dat dienst doet als infopunt) zeker te zijn dat er van een mini-biënnale geen sprake is, maar dat het om een groots opgezet dorpsevenement gaat.

De cynische toon van deze laatste zin, doet niet geheel eer aan de opzet en inzet van de mensen achter dit evenement, noch aan de allure van Ninove (een stadje met bijna 40.000 inwoners), maar een biënnale treft men niet aan in Ninove.

Toch vielen er een stel zeer goede werken op interessante locaties te bezichtigen, wellicht iets meer ‘mindere’ werken en spijtig genoeg een grote willekeur waarmee al deze werken op verschillende locaties door- en bij elkaar geplaatst werden. Tot de locaties behoren het leegstaande postkantoor, het leegstaande schooltje, de leegstaande kerk en zo meer. Veel kunstenaars zouden de specificiteit van deze locaties als een interessant vertrekpunt kunnen nemen, in Ninove is echter gekozen om voor veelal reeds bestaand werk van gevestigde namen te kiezen, wat het gevoel van willekeur vergroot (wat is bijvoorbeeld de meerwaarde van een lithosnede van Paul Klee naast een werk van Mark Dion?).

Krasj

De geluidsinstallatie ‘Loops’ van geluidskunstenaar en trompettist Bart Maris in het postgebouw. Zoals veel van de werken die getoond worden op Krasj is ook ‘Loops’ het residu van een performance die tijdens Krasj is opgevoerd.

Krasj

Het absolute hoogtepunt van Krasj is de verstilde performance van Ante Timmermans die zich in de monumentale Koepoort bevindt. Een stellage vol kleine schilderijtjes, video’s, krabbels en ‘prullen’, maken het een waar genot om dit werk te ‘ontdekken’.

Krasj

‘Garage Modern’ van Pascale Marthine Tayou. Een auto die de kunstenaar in Kameroen samen met een groep Kamaroenese monteurs uit verschillende gevonden onderdelen maakte. In de linkerbovenhoek een werk van Maen Florin, gedurende het gehele parcours vielen er te pas en te onpas sculpturen van haar te ontdekken.

Krasj

Tot slot een prachtig altaar waar twee video’s van Bas Jan Ader op getoond werden.

http://www.krasj.be/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*