HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Naar jaarlijkse traditie, ook dit jaar weer de Final Show van het HISK. Onder de titel Red Dawn tonen tien laureaten hun werk in een presentatie gecureerd door Gertrud Sandqvist. De tentoonstelling vormt een monotoon, ietwat braafjes, maar omsluitend geheel. Een rustige sfeer waarin geen plaats lijkt voor uitspattingen. Is dit de hand van de curator, of zijn de kunstenaars door de twee jaar dat ze samen zaten zo naar elkaar toe gegroeid dat dit het resultaat is? Het laatste lijkt niet het geval, vooral als de werken van bijvoorbeeld Kasper Bosmans en Nicolas Lamas die afgelopen jaren buiten het HISK getoond werden in ogenschouw genomen worden

HISK Final Show: RED DAWN

De maquette van het HISK met de werken van de kunstenaars. Sandqvist is hier vertrokken van het idee dat veel kunstenaars vanuit een maquette vertrekken alvorens ze het ‘originele’ werk maken. Met het tonen van deze maquette zou de toeschouwer zodoende in één oogopslag het geheel ‘vatten’ zoals een kunstenaar zijn werk overziet vanuit een maquette, een schets.

HISK Final Show: RED DAWN

Lola Lasurt Bachs. Afgelopen jaar organiseerde ze een voetbalwedstrijd met het ‘HISK-team’. Op de final show toont ze tekeningen van deze wedstrijd, een spandoek, een groepsfoto en een video-opname van de wedstrijd waar de wedstrijd zelf niet of nauwelijks in beeld komt, maar vooral het gebeuren er om heen. Met deze video maakt Lasurt Bachs de accenten van het werk duidelijk: Het gaat niet zo zeer over de wedstrijd als wel om alles dat er omheen gebeurd. Hoe een groep samenwerkt, ergens naar toe werkt en uiteindelijk voor de overwinning gaat. Een werk dat een mooie inkijk geeft in de keuken van het HISK waar de kunstenaars twee jaar ongestoord, maar niet in een bubbel hun gang kunnen gaan.

HISK Final Show: RED DAWN

Het werk van Andrea Galiazzo. Veel kleurtjes, de toeschouwer die mag tekenen en een link naar de kindertijd met veel conceptuele titels in een poging het geheel toch nog wat draagkracht te geven.

HISK Final Show: RED DAWN

Op de eerste verdieping twee (eigenlijk drie) kunstenaars die elkaar goed aanvullen. Een spel rond structuur en architectuur. De ‘houten composities’ op een stalenframe zijn van Marge Monko, de kunstenares die ook de gigantische letters op het dak van het HISK plaatste. Het blauwe werkje Blue Popsong van Liesbeth Doms. En de ‘structuur foto’s’, abstracte vormen die aan herkenbare objecten doen denken maar dat toch niet zijn, van Nicolas Pelzer.

HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Twee grote banners van Pelzer.

HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Marge Monko

HISK Final Show: RED DAWN

Op de tweede verdieping werk van Kasper Bosmans. Beaten Tempera, een houten ladekast met daar in papierenvellen die met grijs ei-tempera de vormen van de kast ‘echoën’. Elke lade heeft een andere nuance grijs. Zeer fijn werk.

HISK Final Show: RED DAWN

Kasper Bosmans: Pearl Surface

HISK Final Show: RED DAWN

Liesbeth Doms: Plating Tricks

HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Werk van Katerina Undo. Door een ijzeren staafje tussen je tanden te stoppen kan je een zinnetje horen. Vooral een interessante technische verwezenlijking, maar voor de rest wat leeg, temeer daar het een enkel zinnetje is dat zich herhaalt, ‘getuned’ is en slecht verstaanbaar is.

HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Op de tweede verdieping de eerste kunstenaars die ‘buiten de lijntjes kleuren’. Het werk van Martha Ramm Fortun. Ze kroont zich zelf tot artistiek leider van het HISK en tovert het kantoor om tot haar woonplaats waar je rustig zittend op haar bed naar haar gedichten kan luisteren.

HISK Final Show: RED DAWN

Nicolas Lamas heeft zijn kans gegrepen en een ‘mini thematische expo’ ingericht. Het thema: licht/ warmte/ structuur, met een surrealistisch sausje er overheen. Een boek waar door een warme lamp een gat ingebrand is. Een opzet die enigszins doet denken aan de editie die Leo Copers voor Loods12 maakte.

HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Een vis in een gespiegeld aquarium en een lamp boven een bak.

HISK Final Show: RED DAWN

Moeilijk fotografeerbaar, een lamp die door de ruit schiet.

HISK Final Show: RED DAWN

Part of something bigger

HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Het beste wordt voor het laatste bewaard, de werken van Birde Vanheerswynghels. Prachtige houtskooltekeningen die tot de verbeelding sprekende hoekjes in wellicht mythische tuinen tonen.

HISK Final Show: RED DAWN

HISK Final Show: RED DAWN

Iemand die zo geweldig kan tekenen en vervolgens haar tekengerief laat liggen en zich op ander materiaal richt. Hier door met pigmenten foto’s te bewerken. De bovenste twee donkere ‘foto’s/schilderijen’ blijven de blik roeren.

HISK Final Show: RED DAWN

De bovenste uithoek van het HISK wordt gebruikt door Katerina Undo om een licht/geluidsinstallatie te plaatsen.

Red Dawn is nog tot 15 december te bezichtigen van donderdag tot maandag van 12 tot 18uur.

Hisk.edu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*