Jelena Dolgopol

10926404_1034267163267205_7863708411783185793_n

Afstuderen als performant: dat kan ook met grote gebaren, eindigend in een politiecel.

Onder het plaveisel het moeras. Flix Boezaardt indachtig geleek het Jelena wel een goed idee zich in gips te laten gieten. Buiten op het plein voor de kerk. En waar het bij Boezaardt echt fout liep, werd Jelena Dolgopol op het nippertje door de brandweer bevrijdt.

De vraag is: hoort dat bij de performance of is dat de performance? Of wordt de aftermath, – de scenes bij de rechtbank, het betalen van de opruimingskosten, de rol van de begeleiding van de WdkA -, integraal onderdeel van de performance?

What if? was de titel. What if? als het goed gegaan was? Dat ze niet bijna gestikt zou zijn maar lustig door een rietje was blijven ademen? Ja wat dan eigenlijk?

About Jeroen Bosch 4651 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

 1. dan had ze daar net als de heilige Verena gekuisd en gekluisd tot in de eeuwigheid moeten blijven zitten (wel mooi dat Laurentius de brandweer net op tijd liet komen)
  ps
  dat katholieke gedoe in de beeldende kunst (Abramovic, Manders) mag best weer een beetje minder

 2. Ja.. dat is de grote vraag natuurlijk. Als het allemaal vooropgezet is, vraag ik me wel af of ze – bedolven onder de negatieve aandacht – nog wel een statement kan maken. Waar ik ook benieuwd naar ben is de reactie van WdkA directeur Jeroen Chabot, aangezien deze een bedenkelijke reputatie heeft als het aankomt op de aanpak van controverses onder zijn hoede. Ondertussen valt daar wel een rode lijn in te zien: Op de eerste plaats een publieke, politiek correcte verantwoording ten aanzien van media, overheid en politiek. De artistieke vrijheid of grenzen die zijn studenten hadden opgezocht zijn resoluut ondergeschikt hieraan. Direct verantwoordelijkheden indekken, vaak zonder kennis van de inhoudelijke beweegredenen. Enkele voorbeelden van betwiste reacties: de bijen van Anita Hrnic en Pleuni van Tongeren (2009), de dode goudvis van Laurens Karsten (2009), de politiekubus van ondergetekende (2010) en de Charlie Hebdo discussie onlangs. Ik zal de discussie op de voet volgen, want het zegt iets over de positie van de academie en de hedendaagse betekenis van kunst in de massamedia.

 3. Wat Sil zegt – hij veegt de vloer, met een bezem, met een bezem, hij veegt de vloer, zo veegt hij de vloer; het hele statement van de wdka concentreert zich vooral op beklemtoning van a) ze leeft nog wat fijn en b) het wasn’t us.

  Tekenend is de gebezigde typografie:
  geen autorisatie […] GEEN officiële opdracht.

  Cursief meets allcaps, geeft wel aan hoe hoog ze het hebben zitten.

  Mbt Oliver afstuderen doe je altijd zo, zou gek zijn als buitencuriculaire gipskunde roet in het eten zou gooien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*