About [Redactie] 8883 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

6 Comments

 1. Jihadisten van ISIS vernielen kunstschatten in een museum in Nineve bij het Irakse Mosoel. Ooit de grootste stad ter wereld. Rond 700 voor Christus was Nineve op zijn machtigst. Deze moslims lijken er volop plezier aan te beleven. ISIS is zo dol op onthoofdingen dat het dat bij gebrek aan mensen nu ook op standbeelden toepast. Straks gaan ze bij gebrek aan hoofden elkaar nog te lijf. Is het schandalig wat ze doen? Het antwoord is een kwestie van perspectief. Voor wie niets goeds verwacht van de islam bevestigen ze het beeld van een intolerante, onwetende en in zichzelf gesloten gemeenschap. Het zijn in elk geval geen cultuurliefhebbers.

  Mogelijk zullen deze islamisten dat zelf anders zien. Ze plaatsen zich -waarschijnlijk onbewust- in de traditie van de beeldenstormers. Zoals die de kerken in 1566 trof toen de protestanten met hun hamers rondtrokken. Religies denken door hun hooghartig karakter en hun beroep op het hogere het altijd beter te weten. Daar is geen kruid tegen gewassen. Alleen jammer dat religies het plezier van anderen zo steeds weer vergallen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/02/26/de-botte-bijl-van-de-islam-moslims-vernietigen-kunst-in-nineve/

 2. ja nee GK
  ten eerste zijn de nieuwe filmpjes zo hilarisch dat er een zeker incorrect plezier aan kan worden ontleend
  en verder heeft de islam zo zijn eigen gecompliceerde geschiedenis van omgang met de sloophamer (een beetje wikipedia leert dat de islamisten zich – waarschijnlijk bewust – binnen een geheel eigen traditie van rivaliserende al of niet iconoclastische sloopwoede plaatsen)
  zie bijvoorbeeld voor wat ‘recente’ voorbeelden hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Destruction_of_early_Islamic_heritage_sites_in_Saudi_Arabia

  mooiste staaltje van ‘beeldbestormen’ blijft natuurlijk nog steeds het opblazen van de Boeddha’s van Bamyan: http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhas_of_Bamiyan
  een fraaier lesje over vorm en leegte is haast niet te bedenken

  nou eentje dan:

  Nan-in served tea. He poured his visitor’s cup full, and then kept on pouring. The professor watched the overflow until he no longer could restrain himself. “It is overfull. No more will go in!”
  “Like this cup,” Nan-in said, “you are full of your own opinions and speculations. How can I show you Zen unless you first empty your cup?”

 3. ach, van christenen in griekse tempels tot beeldenstorm en nazi boekverbrandingen, het komt allemaal op hetzelfde neer. Nieuwe macht die het oude wil uitwissen.

  Vervang mannen met baarden rustig ook voor mannen in pakken en assyrische beelden voor presentatieinstellingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*