Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

In de Vleeshal is nog tot en met 29 maart de verrassende installatie Nachthutje in de komkommerhof van Liesbeth Labeur te zien. De winnaar van de de SBKM/De Vleeshal Kunstprijs 2013 werkte voor deze tentoonstelling samen met curator Laurie Cluitmans.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

In de bekende gotische ruimte van de Vleeshal loop je af op een in het midden van de ruimte hangend systeemplafond. Lopend onder het net iets te lage plafond waan je je in een soort filmdecor, een gigantisch kantoor waar de cubicles uit zijn gehaald. Dit staat dan weer in schril contrast met de wanden van de Vleeshal. Onder gaten in het plafond staan ladders waar je op kunt klimmen om vervolgens je hoofd door het plafond heen te steken. Aan de andere kant zie je vooral het in het duister gehulde plafond van de Vleeshal en de bovenkant van het systeemplafond.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Labeur werkt vanuit haar gereformeerde achtergrond en neemt voor Nachthutje in de komkommerhof een tekst uit Jesaja (1:8) als uitgangspunt.

Een van de beelden die Labeur gebruikte in haar dialoog met de curaror is dat van een negentiende-eeuwse houtgravure. Hierop is te zien hoe een monnik het einde van de, volgens vroeg-wetenschappelijke opvattingen, platte wereld heeft bereikt en zijn hoofd door het firmament steekt om de hemel en de sterren te kunnen aanschouwen.

advertentie(s)

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Net als de monnik steek je dus je hoofd door het firmament, of je de hemel dan hebt gezien is de vraag, maar wat vast staat is dat ook zonder kennis over de achtergrond van het werk, de installatie staat als een huis. Het splijt de Vleeshal in twee en brengt je als bezoeker even in een andere wereld.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Op 4 maart is er een kunstenaarsgesprek met Liesbeth Labeur en op 7 maart is er de muziekavond ‘refosound’.

Het is sowieso Liesbeth Labeur maand in Middelburg, want vanaf zondag 1 maart laat ze ook werk zien bij kunstenaarsinitiatief Mon Capitaine. Opening 1 maart van 14.00 – 17.00 uur, daarna elke zondag in maart.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

In de Kabinetten van de Vleeshal is nog tot en met 29 maart de tentoonstelling The Registry of Promise: The Promise of Literature, Soothsaying and Speaking in Tongues met werk van Becky Beasley, Michael Dean, Jean-Luc Moulène, Matt Mullican, Reto Pulfer, Lucy Skaer en Carlo Gabriele Tribbiol.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

“Het laatste deel van de tentoonstellingenreeks The Registry of Promise is The Promise of Literature, Soothsaying and Speaking in Tongues. De drie andere hoofdstukken waren in Frankrijk en Italië te zien. The Registry of Promise reflecteert op onze toenemende beladen verhouding met wat de toekomst ons te bieden – of ook niet te bieden – heeft. De reeks speelt met de verschillende interpretaties van belofte als iets dat tegelijkertijd op de toekomst vooruitloopt, op haar vervulling of op het ontbreken van haar vervulling, als ook op een soort onvermijdelijkheid, zowel positief als negatief. Zo’n verscheidenheid is van groot belang in het hedendaagse historische moment.”

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

In ruimteCAESUUR opende even later oud directeur van Kunstcentrum Willem 3 mijn eigen tentoonstelling IMG_.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Tevens mooie woorden van kunstactivisten Willy van Houtum en beeldend kunstenaar Hans Overvliet. Zij runnen al 20 jaar met veel liefde, weinig middelen en veel vrijwilligers ruimteCAESUUR en vieren dit in 2015 met een internationaal programma.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Speciaal voor ruimteCAESUUR maakte ik een nieuwe edit, inclusief een aantal niet eerder in Nederland getoonde werken.

Een uitdaging in de uitgesproken ruimtelijke ingreep van architect Johan de Koning. Schuin geplaatste wanden en wanden die schuin in de ruimte staan. 25 Werken uit IMG_ zijn er te zien. Het concept van IMG_ komt ook in deze presentatie weer terug; thema’s worden herhaald en soms wordt een beeld letterlijk herhaald.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Tevens maakte ik een edit van drie kleine werken die voor een gereduceerd tarief verkrijgbaar is tijdens de tentoonstelling.

Klein rondje Middelburg: De Vleeshal / De Kabinetten / ruimteCAESUUR

Nachthutje in de komkommerhof – Liesbeth Labeur tot en met 29 maart: Vleeshal.nl/nl/tentoonstellingen/liesbeth-labeur-nachthutje-in-de-komkommerhof

en bij Mon Capitaine elke zondag in maart: Moncapitaine.nl/index.php/tentoonstellingsruimte/huidige-tentoonstelling

The Registry of Promise (…) tot en met 29 maart in de Kabinetten van de Vleeshal: Vleeshal.nl/nl/tentoonstellingen/the-registry-of-promise-the-promise-of-literature-soothsaying-and-speaking-in-tongues

IMG_ – Johan Nieuwenhuize tot en met 12 april: Caesuur.nu

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*