Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

Het is even opletten want je loopt er zo voorbij, Rooster Gallery, een kleine galerie van 2 verdiepingen in Orchard Street net om de hoek met Houston. Maar opletten is meer dan de moeite waard, voor mij is Rooster sinds hun opening in oktober 2010 een vaste stop in New York.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  André Escarameia Calha

Andre & Alex, de oprichters van Rooster kennen elkaar van Sotheby’s en hebben ‘die juiste neus’. Ze hebben een aantal goede samenwerking partners gevonden zoals Residency Unlimited (RU) en zijn de vertegenwoordigers van de Vostell Estate in Amerika. Naast twee groepstentoonstelling per jaar – met RU en een gastcurator- presenteren ze keer op keer weer interessante voor New York nieuwe (inter)nationale kunstenaars. Die kunstenaars zien we vaker dan niet doorstromen via het Rooster netwerk. De Rooster openingen zijn altijd goed bezocht met een interessant divers publiek en –niet onbelangrijk voor de kunstenaars in kwestie- ze verkopen.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  ‘Space Drawings’ – frame space with lines constructed, based on a geometric mapping system.

Deze maand is het de beurt aan de Amerikaanse kunstenaar Ryan Roa. Het werk wat we zien ontwikkelde Roa op reis waar hij geen permanente studio tot zijn beschikking heeft noch veel materiaal kan meenemen. De professionele snelbinders zijn overal en goedkoop te verkrijgen en achter te laten. Pen, papier en liniaal kan mee in de handbagage.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  ‘Pencil drawings’ (Shapes) – 2014.

Roa tekent, met diverse pennen en met de snelbinders in de ruimte. Al zijn tekeningen hebben een bijna gevaarlijke spanning, letterlijk en figuurlijk. Roa is een Irak veteraan, het werk lijkt het resultaat van het verwerken van de spanningen en discipline uit die periode. Zijn potlood tekeningen zijn allen gemaakt binnen strenge stringente regels waar hij zich aan moet houden. Rechtlijnig en niet buiten de gegeven paramaters en criteria, zoals het feit dat hij niet meer dan 1 potlood kan gebruiken binnen een tekening. Het is een rigide werkproces, het vergt geduld, uithoudingsvermogen en uiterste concentratie. Altijd is er die spanning, dat onbewaakt moment waarin het mis kan gaan, hij buiten de lijnen gaat of het potlood op is.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  Ryan Roa bij zijn Space Drawing.

De ruimte tekeningen zijn altijd site-specific omdat de spanning die een muur, vloer of plafond aankan een belangrijk element is. Na het maken van de ruimte tekeningen zit Roa vol met striemen en blauwe plekken van het stretchen van de snelbinders om de juiste spanning te krijgen. Als bezoeker voel je het gevaar van een losschietende snelbinder tot een levensgevaarlijk ongeleid projectiel.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  Space drawing – detail.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  Space Drawing – 2015.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  ‘Expanded Steel Knot’– tangle and bolt, 1’ x 10’ strips of expanded steel together to create a Mobius Strip. This can be expanded or reduced depending on the amount of material used – 2014.

Mijn favoriete werk is de stalen knoop in de kelder van de galerie. Van veraf is de knoop esthetisch en aantrekkelijk om naar te kijken. Sta je er met je neus op zie je hoe stijf het materiaal is en aan de randen zitten scherpe haken en randen die de krassen en groeven in de vloer verklaren. De spanning van dit werk zit hem in de verwondering over de fysieke worsteling en waarschijnlijke verwondingen aan het lijf van Roa om de stalen strippen om te buigen tot deze onschuldige prachtige vloeiende en flexibel meebewegende knoop.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

  Ryan Roa (links) over zijn werk tijdens de opening.

Ryan Roa: Filters @ Rooster Gallery, New York

“Existing in a time influenced by technology, continuously inundated with information; consumed by a state of mass organized confusion, I wait for a break in time; a moment of peace, a chance to clear my head and separate society’s agendas from my own. My work consists of sculpture, drawing, and video.  I am continuously scanning my surroundings, fixating on things in flux that are energized by change and conflict.” 

  Interview met Roa door Sitelab.

Te zien tot 26 april, 2015.
190 Orchard ST, New York, NY 10002.

Roostergallery.com/EXHIBITIONS/RyanRoa/rroa1.html

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*