Gids Slavernijverleden Amsterdam
New Amsterdam History Center /
Consulaat der Nederlanden in New York

Gids Slavernijverleden Amsterdam New Amsterdam History Center / Consulaat der Nederlanden in New York

    (foto: Rob de Vos Twitter account)

Donderdag 16 april presenteerde The New Amsterdam History Center in samenwerking met het Consulaat der Nederlanden in New York, het boek “Gids Slavernijverleden Amsterdam” in New York. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan gastheer Consul Generaal Rob de Vos.

Gids Slavernijverleden Amsterdam New Amsterdam History Center / Consulaat der Nederlanden in New York

    Dienke Hondius rijkt eerste exemplaar uit aan Rob de Vos.

In zijn welkom liet De Vos weten dat bij nadere inspectie van zijn boekenkasten met daarin een enorm aantal boeken over New York (New Amsterdam) en de band met Nederland, dat slavernij en de rol van de Nederlanders hierin op 1 boek na zorgvuldig gemeden werd. Hij geeft aan dat hij blij is met dit boek over het slavernij verleden van Nederland en de Nederlanders, want dat het broodnodig is. We mogen verwachtten dat De Vos, het tweetalig boek en het onderwerp onder de aandacht zal brengen.

Gids Slavernijverleden Amsterdam New Amsterdam History Center / Consulaat der Nederlanden in New York

    Jennifer Tosch & Dineke Stam (foto: Rob de Vos Twitter account)

Rob de Vos is een man van zijn woord en voegt de daad bij het woord, gezien zijn Twitter account: “I am very proud to host special event at the Consulate in NY , launch of the book: Amsterdam Slavery Heritage Guide” en “Slavery Guide of Amdam presented at Consulate NY; we know where slaveowners lived ,because at abol. were compensated”.

Jammer genoeg zien we op de officiële website en sociale media pagina’s van het Consulaat, tussen vele postjes en foto’s over een sloot aan evenementen, dat de boekpresentatie over het Nederlandse slavernijverleden al net zo zorgvuldig vermeden wordt als het onderwerp slavernij zelf in de boeken in de boekenkast van familie De Vos.

Gids Slavernijverleden Amsterdam New Amsterdam History Center / Consulaat der Nederlanden in New York

    De schrijvers v.l.n.r.: Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam, Jennifer Tosch & Annemarie de Wildt

De schrijvers van het boek (op een na allemaal aanwezig) gaven een presentatie over de inhoud van het boek, de Nederlandstalige website en de komende Engelstalige website. De rondleidingen met gids (te voet of per boot) die gegeven worden in Amsterdam en de vele connecties die er nog steeds zijn met het slavernijverleden. Na afloop van de presentatie was er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Gids Slavernijverleden Amsterdam New Amsterdam History Center / Consulaat der Nederlanden in New York

Er is meer geschiedenis dan we ons realiseren zo horen we dat er zo’n twintig tot dertig schilderijen en etsen zijn van Rembrandt met daarin zwarte personen (zijn buren!) in Amsterdam (zie onderzoek dr. Elmir E. Kolfin voor de Universiteit van Amsterdam). Wellicht een interessante vervolgtentoonstelling op de Late Rembrandt (waar dr. Kolfin ook mee verbonden is) in het Rijksmuseum?

Een snelle blik op wat er vandaag de dag nog is te zien aan linken, alleen al in het centrum van Amsterdam.

Gids Slavernijverleden Amsterdam New Amsterdam History Center / Consulaat der Nederlanden in New York

Hopelijk zijn dit boek, de mapping website en de rondleidingen niet alleen interessant voor toeristen maar ook een aanmoedigend duwtje in de rug van Witte Nederlanders die nog in de erkennings- of verwerkingsfase zitten van onze gedeelde en nog onvolledige vaderlandse geschiedenis.

Gids Slavernijverleden Amsterdam New Amsterdam History Center / Consulaat der Nederlanden in New York

Gids Slavernijverleden Amsterdam is samengesteld door Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam, Jennifer Tosch & Annemarie de Wildt. Uitgegeven door LM Publishers in Arnhem (ISBN 978 94 6022 368 6)

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*