Utrecht Down Under – Onder Controle

1 de hal

In Utrecht kunnen we deze maand een inspirerende en bijzondere plek bezoeken. De in 2013 gesloten gevangenis Wolvenplein is omgetoverd tot een hub van Utrechtse kunstenaars. De in 1853 gebouwde zogenaamde cellulaire gevangenis biedt ruimte aan 41 kunstenaars van wie meer dan de helft een werk op locatie heeft gemaakt. Het is een mix van gerenommeerde kunstenaars, jonge kunstenaars en studenten daarnaast zijn ook de winnaars van de Utrechtse Boellaard Prijs 2013 en de genomineerde voor 2015 te bewonderen.

utrechtdownunder.nl

Onder Controle is de tweede tentoonstelling van Utrecht Down Under (georganiseerd door Kunstliefde) 2 jaar eerder kon je werk van Utrechtse kunstenaars in de werfkelders bekijken. Deze oude gevangenis is een andere architectonische parel, gevestigd nog binnen de singel.

De curator Peke Hofman heeft ervoor gekozen om de architectuur niet al te veel te verstoren en hij heeft daarom ongeveer 38 cellen in laten richten door de kunstenaars. In de cellen is er steeds een bijzondere communicatie tussen de bezoeker, het verleden en het werk. Daarnaast zijn er groepstentoonstellingen in andere ruimtes van het gebouw. Het is toegankelijk opgesteld met mooie wandteksten zodat ook het publiek dat niet speciaal voor de kunst komt zich kan inleven in de werken.

De titel van de tentoonstelling is Onder Controle; materiaal is soms wel en soms niet onder controle (Andre Pielage). Controle wordt uit handen gegeven maar ook oncomfortabel gemaakt doordat er een stapeltje echte 5 euro biljetten voor het grijpen liggen (Marcel Brosens). De amorfe figuren van Tanja Smeets lijken de cel onder controle te overheersen. Frank Halmans houdt de tijd onder controle met een zandloper met binnenin iedere 2 minuten neerdalende stof op een trap.

De interactie tussen het werk en het fysieke gebouw, het interieur maar ook het zichtbare verleden geven, naast mooie verbeeldingen, misschien wel een beter inzicht in hoe de vroegere bewoners zich in zo’n nauwe ruimte -waar volgens Amerikaanse ideeën je door eenzame opsluiting tot bezinning zou komen- gevoeld moeten hebben.

Akycha Tegelaar

Akycha Tegelaar

Andre Pielage

Andre Pielage

Boellaardprijs 2013 Ienke Kastelein met een werk van haar mooie project op o.a. 14th street in New York

Ienke Kastelein met een werk van haar mooie project op o.a. 14th street in New York

Boellaardprijs 2013 Tanja Smeets

Tanja Smeets

Boellaardprijs 2013Frank Halmans Mein Kampf met uitsnijding van bunker van hitler

Frank Halmans Mein Kampf met uitsnijding van bunker van hitler

Boellaardprijs hal 2013 bij de opening

Boellaardprijs hal 2013 bij de opening

Boellaardprijswinnaars 2013 Robbie Cornelissen bij de

Boellaardprijswinnaars 2013 Robbie Cornelissen

Choi Wong

Choi Wong

Couzijn van leeuwen 3

Couzijn van leeuwen

Couzijn van Leeuwen

Couzijn van leeuwen

Danny Foolen

Danny Foolen

Elaine Vis 2

Elaine Vis

Elaine Vis

Elaine Vis

Emmy Beenken

Emmy Beenken

Frank Halmans Tijdloper

Frank Halmans Tijdloper

Hal bij binnenkomst Boellaardprijs 2015

Hal bij binnenkomst Boellaardprijs 2015

Heike Wahner

Heike Wahner

IMG_0019

IMG_9969

Lenneke van der Goot 2

Lenneke van der Goot

Lenneke van der Goot 3

Lenneke van der Goot

Lenneke van der Goot

Lenneke van der Goot

Marcel Brosens 2

Marcel Brosens

Marcel Brosens

Marcel Brosens

Marisa Rappart

Marisa Rappart

Milou Abel

Milou Abel

Opening door voorzitter Kunstliefde

Opening door voorzitter Kunstliefde

Performance van Iris van Peppen

Performance van Iris van Peppen

Rudie van den Berg

Rudie van den Berg

Tanja Smeets

Tanja Smeets

Thomas Kuijpers

Thomas Kuijpers

Uitzicht uit cel

Uitzicht uit cel

Werk met tekst op de muur

Werk met tekst op de muur

Werk met tekst tekst van vroegere bewoners

Werk met tekst, tekst van vroegere bewoners

utrechtdownunder.nl

boellaardfonds.nl

kunstliefde.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*