Berlijn Gallery Weekend 2015

00-gallery-weekend-berlin-2015

1 mei vond in Berlijn het druk bezochte galerie weekend plaats, dit keer handig geopend op de in Duitsland groots gevierde Dag van de Arbeid. Een indruk van een paar willekeurige verrassingen van bekende en minder bekende galeries en kunstenaars.

Het aanbod groot, de tijd te kort, een veel te kleine greep uit veel meer:

01-gilla-loercher

Bettina Sellmann toont in de kleine, maar mooie galerie van Gilla Lörcher haar US Paintings (US staat hier voor Unidentified Self en dat wordt ons hier keurig verteld). Ook de Nederlanders Daan den Houter en Witte Wartena luisteren aandachtig naar de galeriehoudster.

02-gilla-loercher

03-gilla-loercher

04-gilla-loercher

Een mooie serie zelfportretten die speelt met de amerikaanse cartoon- en consumentencultuur en hoe deze spelen met identiteit.

Veel galeries laten solo-tentoonstellingen zien die niet altijd het beschrijven waard zijn. Een interessantere concept is de groepstentoonstelling Meta Energies bij Circle Culture Gallery. Niet alles even geweldig hier, maar een paar mooie uitschieters mogen vermeld worden.

05-circle-culture

06-circle-culture

Geweldige werken van papier en grafiet gemaakt door Lauren Seiden. Monumentale werken die je maar al te graag zou willen aanraken.

07-circle-culture

De werken van Eric Freeman doen sterk denken aan de werken van Rothko en zijn niet minder imposant om te zien.

08-circle-culture

Johnny Abrahams met heuse opt-art werken. Helemaal handgeschilderd. Zou hij Mariëlle Buitendijk al kennen?

09-circle-culture

En tot slot hier Lennart Grau met dikke verf op doek, geïnspireerd op bekende beelden uit een grijs verleden.

10-Michael-Janssen

Sverre Bjertnes schildert en sculptuurt bij Michael Janssen. Niet helemaal zeker of ik het nou erg goed vind of juist helemaal niet, maar daarom wellicht nog meer de moeite waard om te laten zien.

11-michael-janssen

12-michael-janssen

13-michael-janssen

In ieder geval was ik meer enthousiast over de vreemde bijna kitscherige beelden dan van de schilderijen.

14-blain-southern

15-blain-southern

Bijna niet te fotograferen is het werk van Francois Morellet bij Blain Southern. De ruimte is al geweldig en het werk draagt daar nog eens extra aan bij. Een prachtig werk dat nog te zien is tot 1 augustus. Gaat dat zeker zien, mocht u in Berlijn zijn.

Maar het eigenlijk doel was om in de rest van het weekend de vele Nederlanders gerepresenteerd tijdens het weekend te gaan bekijken. Marcel Van Eeden, Erik Van Lieshout, Martenz, Setola en waarschijnlijk nog meer. Eéntje heb ik slechts nog op de valreep mee kunnen nemen en dan nog niet eens goed kunnen fotograferen vanwege de drukte. Twee snapshots Navid Nuur:

16-Plan-B

17-Plan-B

Een prachtig werk dat alleen te bezichtigen is door een foto met flits te maken.

Mining Memory is de titel van de tentoonstelling van Navid Nuur bij Galerie Plan B. Een mooie solo met niet al te makkelijk werk. Ik ga graag nog eens terug om in alle rust te kunnen kijken wat er nou werkelijk te zien is.

Gallery Weekend in Berlijn is een mooi initiatief, maar ik raad u aan om van te voren goed in te lezen en selectief te gaan kijken. Of nog beter, vanwege last van drukte: kom na het weekend gewoon rustig een weekje rond lopen. De galeries zijn dan gewoon geopend.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*