VHS als cultureel erfgoed

VHS als cultureel erfgoed

“VHS collecting follows an arc that can be seen in other attempts to preserve items of wide cultural significance. Initially, vast popularity leads to mass circulation, followed by a general decline in interest, and then an upswing spearheaded by nostalgic adults who experienced the emergence of the trend in their formative years. This is often followed by academic interest, and marks the point where archivists, curators, and librarians start looking for new collections.”

Ter behoud voor het nageslacht heeft de prestigieuze Yale University Library onlangs een kleine drieduizend horror en exploitation VHS tapes opgenomen in haar archief. Waaronder pareltjes als Naughty Roommates, Sorority Babes in the Dance-a-Thon of Death, en What the Swedish Butler Saw.

Theatlantic.com/entertainment/archive/2015/08/saving-the-scream-queens/401141/

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*