About [Redactie] 8891 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

3 Comments

 1. Sign trekt stekker uit de samenwerking met Noorderzon:

  SIGN staakt medewerking aan Noorderzon 2015

  Stichting SIGN trekt morgen (dinsdag 25-8-2015) alle beelden terug uit het theaterfestival Noorderzon 2015. Dit naar aanleiding van de controverse die is ontstaan rond het werk van kunstenaar Harma Heikens. Dit werk was onderdeel van serieuze bedreigingen door twee bezoekers van het festival. SIGN vindt dat Noorderzon onvoldoende de veiligheid van de kunstwerken kan garanderen en dat Noorderzon zich teveel laat leiden door externe factoren. Daarmee toont Noorderzon te weinig respect en verantwoordelijkheid voor de beeldende kunst.

  Noorderzon heeft vandaag aan SIGN laten weten dat het werk van Harma Heikens op geen enkele manier welkom is op het festival. SIGN vindt dat Noorderzon de kunststichting daarmee in een onmogelijke situatie dwingt.
  De oorzaak ligt volgens SIGN bij de bedreigingen die afgelopen vrijdag plaatsvonden door twee festivalbezoekers. Deze dreigden een beeld van Heikens te vernielen, de container waarin het werk gepresenteerd werd in brand te steken en festivalmedewerkers fysiek te belagen.
  Volgens SIGN heeft Noorderzon verzuimd adequate maatregelen te nemen de werken te beveiligen. Dit is ook het geval met een kunstwerk van Philippe Wolthuis dat al vier dagen achter elkaar is vernield. Ook hierbij heeft Noorderzon nagelaten haar afkeuring publiek te uiten.

  SIGN betreurt het dat het na ampele overwegingen dit besluit heeft moeten nemen. Het is jammer dat de organisatie van Noorderzon niet samen met SIGN voor het onbelemmerd presenteren van kunst heeft gekozen, desnoods met een verscherpt toezicht. SIGN wijkt niet voor afkeurende opinies of bedreigingen. Het debat over kunst dient ten allen tijde gevoerd te kunnen worden. Daarvoor moet kunst echter wel zichtbaar zijn. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin SIGN zich onvoldoende gesteund voelt door de organisatie van Noorderzon.

 2. Een bizarre opstelling van de leiding van festival Noorderzon. Begrijpt het wel iets van de dynamiek van hedendaagse kunst? Om welke reden ging het ooit met galerie Sign in zee als het dat nu zo hard laat vallen? Ik heb er geen goed woord voor over. Dat Halbe Zijlstra en de leden van de Tweede Kamer niet begrijpen wat beeldende kunst is weten we onderhand wel. Maar dat ook de leiding van een cultuurfestival het niet begrijpt valt -denk ik- wel een primeur te noemen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/08/24/noorderzon-krijgt-kritiek-vanwege-afsluiten-kunstwerk-harma-heikens/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*