Gevonden: de eerste Nederlandse leerlinge van Matisse

” In de Archives Matisse bevindt zich een brief van 21 november 1909 van ‘B. de Waard’ aan Matisse, waarin ze schrijft dat ze met haar verloofde naar Berlijn is verhuisd en betreurt dat ze geen instructies meer van Matisse kan krijgen.* Op internet vond ik op een veilingsite een landschap van Beatrice de Waard in gewassen inkt, zonder verdere gegevens. Is Bé de Ward dezelfde persoon als B. de Waard en Beatrice de Waard, die zich in 1909 verloofde met de Hongaarse essayist, kunstcriticus en schilder Leó Popper? Correspondeerde zij met de Hongaarse marxistische filosoof en literatuurcriticus Georg Lukács, een goede vriend van Popper, en had zij contact met de grote Duitse dichter en schrijver Rainer Maria Rilke?”

Stedelijk Museum medewerker Maurice Rummens over zijn zoektocht naar “Mademoiselle Deward, een jonge Nederlandse pianiste en deelneemster aan de (schilder)klas (van Matisse)”.

Journal.stedelijk.nl/gevonden-de-eerste-nederlandse-leerlinge-van-matisse/

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*