Het Materiaalfonds gaat verder als Fonds Kwadraat

Het Materiaalfonds gaat verder als Fonds Kwadraat

“Al meer dan veertig jaar verstrekt het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving met succes rentevrije leningen aan beeldend kunstenaars, fotografen en ontwerpers. Omdat het fonds niet alleen materiaal financiert, maar artistieke projecten en producties in brede zin, heeft het vanaf 6 oktober 2015 een nieuwe naam: Fonds Kwadraat.”

Fondskwadraat.nl

Vermenigvuldigt investeringen in kunst en ontwerp.

Fonds Kwadraat weet met minimale middelen maximale resultaten te bereiken: sinds zijn oprichting in 1972 heeft het fonds met een leenkapitaal van € 350.000 zo’n 2100 projecten gefinancierd met een totaalbedrag van ruim € 7.200.000. Al die jaren is, mede dankzij de stipte aflossingen door kunstenaars, het kapitaal in stand gebleven.

Met een relatief klein bedrag kunnen creatieven vaak een grote stap zetten. Een investering in de vorm van een lening draagt bij aan de groei en professionalisering van kunstenaars; door zelf te investeren vergroten kunstenaars hun onafhankelijkheid en financiële zelfstandigheid en kan hun artistieke praktijk groeien.

Fonds Kwadraat financiert zeer diverse artistieke projecten en producties, van exposities in een galerie tot presentaties op beurzen als Art Rotterdam, Amsterdam Art Fair, de Salone del Mobile en Dutch Design Week, van kunstcatalogus tot foto- of kunstenaarsboek, en van materiaalexperiment tot modecollectie. Maar ook onderzoek, residencies en de aanschaf van apparatuur. Fonds Kwadraat is er voor zowel gevestigde als beginnende kunstenaars. Zo maakte Marie-José Jongerius het veel geprezen fotoboek Edges of the Experiment, was het werk van Pieter Paul Pothoven te zien in de Citroëngarage in Amsterdam, kocht Studio Maarten Kolk en Guus Kusters een keramiekoven voor het maken van het befaamde Waddenservies en kreeg fotograaf Anna Klevan een lening voor haar eindpresentatie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Geschiedenis

Het Materiaalfonds werd in 1972 opgericht speciaal voor beeldhouwers, die een rentevrije lening konden afsluiten om hun gipsen beelden in brons te gieten. Al snel bleek dat ook andere disciplines baat hadden bij deze vorm van financiering en dat de leningen voor veel meer dan voor alleen materiaal konden worden ingezet.

Tot de eerste kunstenaars die een lening afsloten behoren de fotograaf Ed van der Elsken, de schilder Aat Veldhoen en de ontwerper Gijs Bakker. In de loop van de jaren zijn leningen verstrekt aan vele kunstenaars van naam, zoals beeldend kunstenaars Berend Strik en Fransje Killaars, de fotografen Jan Hoek en Lars Buurman, de ontwerpers Claudy Jongstra en Ineke Hans, en de modeontwerpers Monique van Heist en Francisco van Benthum.

Samenwerking

Fonds Kwadraat werkt samen met en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het CBK Rotterdam, Fotofonds FBHW en Stichting DOEN.

Fondskwadraat.nl

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*