Tutoren De Appel Curatorial Programme stappen er (tijdelijk) uit

“[…] Met zeer veel spijt zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij geen andere mogelijkheid zien dan onze samenwerking met De Appel op te schorten zo lang het huidige bestuur zitting heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat het aanblijven van dit bestuur de situatie alleen maar zal verslechteren.
[…} Na uw aftreden zullen wij met plezier onze verantwoordelijkheden ten aanzien van de deelnemers van het Curatorial Programme hervatten en ons gezamenlijk inzetten voor een stabiele en hernieuwde Appel.”

De situatie bij De Appel wordt nu compleet onhoudbaar voor het bestuur, ook de tutoren van het curatorenprogramma stappen in een open brief (tijdelijk) uit het instituut. Wanneer zelfs de directeuren van het Stedelijk, Kunsthalle Basel en het Van Abbe (Ruf, Filipovic en Esche tekenden alle drie) het bestuur van een collega instituut gaan vertellen dat ze op moeten stappen is het einde oefening. Wordt vervolgd.

De hele brief bij Metropolis M en na de klik.

Metropolism.com/fresh-signals/open-brief-tutoren-de-appel-cp/

Open brief aan het bestuur van De Appel,

advertentie(s)

Geachte voorzitter en leden van het bestuur van De Appel Art Centre,

Als tutoren van het Curatorial Programme van De Appel hebben wij de gebeurtenissen rondom het op non-actief stellen van directeur Lorenzo Benedetti met toenemende verontrusting gevolgd. Als individuen die soms al meer dan 20 jaar bij De Appel betrokken zijn hebben wij een grote loyaliteit ten aanzien van De Appel als instituut. Wij kunnen echter niet langer aan de zijlijn staan nu de reputatie en de professionaliteit van de Appel in de ogen van de nationale en internationale kunstgemeenschap tot een dieptepunt is gedaald. In onze brief aan u hebben wij om opheldering van de situatie gevraagd, in de hoop argumenten te vernemen die duidelijk maken waarom wij de beslissingen van het bestuur zouden moeten of kunnen onderschrijven. Tot op heden hebben wij echter geen antwoord mogen ontvangen. Het uitblijven van een reactie van uw kant en de wijze waarop het bestuur heeft gehandeld, zowel inzake het proces dat heeft geleid tot de schorsing van Lorenzo Benedetti als het hierop volgende publieke debat, heeft onze loyaliteit dusdanig op de proef gesteld dat wij op een keerpunt zijn gekomen.

Met zeer veel spijt zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij geen andere mogelijkheid zien dan onze samenwerking met De Appel op te schorten zo lang het huidige bestuur zitting heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat het aanblijven van dit bestuur de situatie alleen maar zal verslechteren. U heeft als bestuur elk vertrouwen van de kunstwereld verloren en daarmee de verwachting dat u over de middelen en kwaliteiten beschikt die nodig zijn voor een vernieuwing van het instituut, wat juist nu zo urgent is. Na uw aftreden zullen wij met plezier onze verantwoordelijkheden ten aanzien van de deelnemers van het Curatorial Programme hervatten en ons gezamenlijk inzetten voor een stabiele en hernieuwde Appel.

Hoogachtend,
Liesbeth Bik, kunstenaar
Thomas Boutoux, curator en schrijver
Charles Esche, directeur Van Abbemuseum Eindhoven
Elena Filipovic, directeur Kunsthalle Basel
Annie Fletcher, curator Van Abbemuseum Eindhoven
Chus Martinez, curator en hoofd Institute of Art, Academy of Art and Design, Basel
Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam
Henk Slager, dean MaHKU Utrecht en curator
Lisette Smits, curator
Barbara Visser, kunstenaar en voorzitter Academie van Kunsten/ KNAW

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*