Onderzoek naar effect kunst genieten en maken op sociale cohesie binnen gemeenschap

3pleinisopenwebIMG_1282

    Foto Lies Kortenhorst – project Het plein is open

Uit wanhoop of armoede wordt kunst door de overheid nu en dan beleidsmatig instrumenteel ingezet. Met als rechtvaardiging voor betaalde streken dat kunst verbindt, tegenstellingen overbrugt. Cohesie in de buurt weet-je-wel.

Interessant onderzoek toont dat zulks alleen werkt wanneer niet gladgestreken tot dunne fladder, maar “uitdagend” ingestoken. Samen kleien is leuk maar overbrugt niks.

“In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, draagt het gezamenlijk van kunst genieten of zelf kunst maken, niet zomaar bij aan de sociale cohesie binnen een gemeenschap. Gezamenlijk muziek maken bijvoorbeeld, of een theaterproject opzetten, blijkt vooral bestaande verbanden te versterken. Alleen het genieten van ‘uitdagende’ cultuur verlaagt daadwerkelijk drempels tussen mensen die elkaar anders niet zouden hebben ‘gevonden’. “

Het komt er eigenlijk op neer – kunst mede maken werkt niet. Althans vergeet de sociopathetische dimensie, de ambtenarendroom. Positiever geformuleerd: alleen goede kunst werkt waar verbinden, blikverbreding is ingestoken als rechtvaardiging.

En hé, op pad, naar Garage Rotterdam met de buurtvereniging:

“Opmerkelijk in het onderzoek is de constatering dat passieve participatie, naar een voorstelling of museum toegaan, betere voorwaarden schept voor zo’n overbruggende houding dan actieve participatie.”

rug.nl/news/2015/10/art-culture-must-be-challenging-to-enhance-social-cohesion

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*