Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

    Museum van Loon, Keizersgracht 672 Amsterdam

Typisch zo’n museum dat je als verdwaasde -maar cultureel verantwoorde- provinciaal in Amsterdam gezien moet hebben. Dus waarom niet komende Museumnacht, 7 November? Kom je ook weer eens in een wereldstad…Hardcore kunstenaarsbooze included.

Het bezichtigen van dit voormalig woonhuis van o.a schilder Ferdinand Bol en later de familie van Loon is 400 jaar Nederlandsche geschiedenis in al haar rijkdom. Prachtig gerestaureerde kamers uit de 17e eeuw zijn te bewonderen tot en met de keuken, slaapvertrekken en koetshuis aan toe. Het museum ontvangt geen structurele subsidie en wordt beheerd door een stichting die in het leven geroepen is door de erven van de familie Van Loon.

In een aantal bovenvertrekken was een hedendaagse installatie te ontdekken van kunstenares Jasmijn Visser die enkele maanden een ‘Artist Residency’ op deze historische locatie had. Het resultaat is een hedendaagse, digitale reflectie op het wereldbeeld van de 17de-eeuwse Nederlander, die onder de vlag van de VOC de wereld verkende en een overzicht van die wereld en het universum vastlegde in reisverslagen, land- zee- en hemelkaarten. Dit alles in de vorm van een bijzondere website waarin ze samenwerkte met ontwerper Stefan Schäfer en historicus Tristan Mostert, www.bachelorsdelight.com

Voor de website maakte ze ook grote tekeningen. Ten midden van enkele stijlvolle kamers stond een a-typisch element met een horizontale display, waarover de aanwezige 21ste eeuw bezoekers direkt begonnen te swipen, wat niet de bedoeling was. In de gang was een kleine installatie met de binnenkaften van boekwerkjes uit de bibliotheek. Veel details uit dit research project komen uit de kenmerkende inrichting van de kamers en haar bewogen geschiedenis. Één en ander is na te lezen op de mooie meeneem poster van dit project.

Tijdens de Museumnacht 7 November zal het Museum de favoriete cocktail van deze kunstenares schenken Moscow Mule; wat over blijft gaat naar de voc-fanboys van Trendbeheer…

Museumnacht.amsterdam/musea-detail/?247/museum-van-loon

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht Dranktip #1

Museumnacht.amsterdam/musea-detail/?247/museum-van-loon

About Marc Bijl 301 Articles
Post-internet-punker

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*