Hoogtij #43

Hoogtij #43

    Marie Jeanne de Rooij legt uit, met slechts 1.8 fte is er de afgelopen jaren een indrukwekkend programma neergezet. [náást al het werk om Gemak überhaupt open te houden, Red.]

Afgelopen vrijdag de drieënveertigste editie van Hoogtij. De kwartaallijkse rondgang van Den Haag stond deze editie toch vooral in het teken van de gedwongen sluiting van Gemak.

Zoals bij veel gesubsidieerde kunstruimtes vloeide ook bij Gemak een groot deel (meer dan 50%!) van het subsidiebedrag weer terug naar de gemeente in de vorm van huurpenningen. Een geval broekzak-vestzak waarbij je je af kan vragen of het als gemeente niet verstandig zou zijn in deze tijden van grote leegstand dergelijke ruimtes in natura te sponsoren aan non-profit instellingen zoals kunstruimtes. Kost weinig en je krijgt er als stad een hoop voor terug. Voor tentoonstellingsruimtes is op die manier al een zware kostenpost gedekt. Wat dat betreft was de opmerking van wethouder Joris Wijsmuller dat het pand na de sluiting van Gemak weer een culturele bestemming krijgt opmerkelijk.

Uw correspondent mocht aanschuiven bij een debat in het kader van Kunst = Politiek, het allerlaatste evenement van Gemak/De Vrije Academie ooit. Naast debat vooral ook een grote tentoonstelling met feest na.

Lees vooral ook het goede stuk dat Albertus Pieters schreef over de (sluiting van) Gemak: Villalarepubblica.wordpress.com/2015/12/06/nu-eenmaal-zo-over-de-sluiting-van-gemakvrije-academie/

Na afloop van het debat mocht ik meteen aan de slag als een van de rondleiders van dienst bij deze Hoogtij, daardoor wel de tentoonstelling in Gemak gezien maar geen foto’s gemaakt! (hoe stom, schande, excuus)

Hoogtij #43

Maurits van de Laar verklaart Hoogtij voor geopend en bedankt vooral Marie Jeanne de Rooij en het team van Gemak voor hun jarenlange gastvrijheid en goede zorgen (duizenden liters soep) als start- en eindpunt van de rondgang.

Hoogtij #43

De nieuwe ruimte van Lokatie Z. Ook zij moesten hun atelierpand verlaten en hebben nu in het centrum van Den Haag, in ieder geval voor een jaar, een tentoonstellingsplek. De nieuwe werkplekken bevinden zich elders in de stad. In het kader van Hoogtij een grote totaalinstallatie van alle Lokatie Z kunstenaars.

Hoogtij #43

Hoogtij #43

Om de hoek bij 1646 was het de laatste dag van de solo van Tori Wrånes (zie ook het openingsverslag).

Hoogtij #43

Bij Kunstenaarsinitiatief Elders een installatie waarin beroemde remisepartijen uit het schaken centraal staan. Door, ik meen, Constant van Goor. Extra goed vanwege de schaakclub in het café ernaast.

Hoogtij #43

Hoogtij #43

Bij Galerie Sophie een solo van de Haagse schilder Harald van Noordt.

Hoogtij #43

Hoogtij #43

Bij West een goede groepstentoonstelling samengesteld door Remco Torenbosch.

Hoogtij #43

KP Brehmer

Hoogtij #43

Seth Siegelaub

Hoogtij #43

KP Brehmer

Hoogtij #43

Een en ander haarfijn uitgelegd door mr West, Akiem Helmling.

Hoogtij #43

Charlotte Posenenske

Hoogtij #43

Door richting Dürst Britt & Mayhew waar Jaring een uitgebreide uitleg geeft bij de solo van Sybren Renema.

Hoogtij #43

Waaronder dit 3D geprinte dodenmasker, het gemiddelde gezicht van tweeëndertig overleden genieën uit de Romantiek.

Hoogtij #43

Hoogtij #43

Een na laatste stop, de solo van Lana Mesic Liefhertje en De Grote Witte Reus getiteld Dear Kublai Khan. Welk een toeval, Sybren Renema verwees bij Dürst Britt & Mayhew ook al naar Kublai.

Hoogtij #43

Vooral het wandje straattaferelen in Sao Paulo is goed.

Hoogtij #43

Hoogtij #43

En de maniakale tekening bij het raam.

Hoogtij #43

Onderweg naar de laatste stop kwamen we dit juweeltje tegen bij de lokale tapijthal.

Hoogtij #43

Eeuwige favoriet ter afsluiting van een rondje Hoogtij blijft toch de steeg met micro-bar bij ReFunc.

Hoogtij #43

Of zoals ze het zelf zeggen:”ReFunc experimenteert in de steeg met een rookmachine en wat lampen puur als effect bejag, een compleet ambitieloos en zinloos project dat toch met enthousiasme wordt gebracht.”

Hoogtij #43

Geen woord aan gelogen, u krijgt nog een goede borrel toe en videoprojecties tot aan het plafond. Absoluut hoogtepunt maar niet geschikt voor de claustrofobici onder u.

Hoogtij #43

Schrijft u alvast in uw agenda, de eerstvolgende Hoogtij is 8 maart 2016: Hoogtij.net

About Niels Post 3645 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*