Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Een van de oudste atelierpanden van Rotterdam ligt in de verbouwing. Sinds 1987 gevestigd aan de Keileweg toen het door een aantal pas afgestudeerde studenten van de Willem de Kooning Academie in gebruik werd genomen. Sindsdien groeide het uit tot een bloeiend atelierpand waar kunstenaars grote ruimtes konden huren voor een bijzonder schappelijke prijs. Hardcore koud in de winter, dat dan weer wel.

Naast het regulier ateliergebruik bood Kunst & Complex onderdak aan drie gastateliers waar sinds 1988 meer dan 150 kunstenaars hebben gewerkt (o.a. Folkert de Jong & Amanda Ross-Ho), ad-hoc tentoonstellingen, de kleinste bioscoop van Rotterdam en ‘s zomers een zwembad. En met bescheiden middelen werd het pand zo goed mogelijk onderhouden en behouden. Zeker ten tijde van de extreme drugsoverlast in Rotterdam geen overbodige luxe, van 1994 tot 2005 lag de prostitutiezone voor heroïneverslaafden er in de voortuin.

Aan alles komt een eind en nu de gemeente het havengebied op wil hippen tot creatieve maakindustrie wordt ook het Kunst & Complex pand gerenoveerd. Omdat daardoor ook de huurprijzen omhoog gaan heeft de stichting het halve pand af moeten stoten om ateliergebruik voor kunstenaars ook in de toekomst mogelijk te kunnen blijven maken. Inmiddels is het pand een grote bouwplaats en als alles goed gaat is de verbouwing begin januari afgerond.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein is een van de kunstenaars die in 1987 het pand in gebruik nam. Ook toen is er grondig verbouwd, zijn er muren geplaatst en is er elektra aangelegd, niet door de gemeente en een leger aannemers maar door de kunstenaars zelf. In 1988 nam ze haar atelier in gebruik met een presentatie van eigen werk en maakte toen bovenstaande foto. Nu ze haar ruimte moet verlaten, het atelier ligt in de af te stoten vleugel, leek het haar goed om daar toch een feestelijke draai aan te geven en af te sluiten met wederom een presentatie van eigen werk.

De presentatie is alleen vandaag, zondag 20 december, nog te bezoeken van 12:00 tot 17:00 en biedt een mooie dwarsdoorsnede van werk uit Fonteins academietijd tot aan nu.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Het lijkt vol maar eigenlijk is het atelier voor een groot deel al ontruimd. Veel gereedschap en materiaal is inmiddels al verhuisd naar Fonteins nieuwe werkplek. Extra pluim verdient Marianne omdat ze, samen met Ellen Dijkstra, geheel belangeloos vijfentwintig jaar de gastateliers bij Kunst & Complex heeft gerund. Daarmee is ze van grote waarde voor het pand maar ook een van de stille krachten achter het succes van Rotterdam als kunstenaarsstad.

Het zijn de gastateliers in de kunstenaarspanden (o.a. Het Wilde Weten, Duende, Kaus Australis, BAD, Kunst & Complex) die sinds de jaren negentig in belangrijke mate zorgden voor een continue stroom aan kunstenaars van over de hele wereld die kwamen wonen en werken in Rotterdam. Vaak voor een paar maanden maar velen bleven jaren hangen, komen altijd terug of vestigden zich definitief.

Rotterdam als kunstenaarsstad staat inmiddels behoorlijk onder druk. Duende is een paar jaar geleden noodgedwongen opgeheven, Cucosa is uit haar ruimte gezet en ook de gastateliers bij Kunst & Complex zijn vanwege de verbouwingsonzekerheden inmiddels gestopt. Ook veel Rotterdamse atelierpanden zonder publieksfunctie zitten in de gevarenzone, de gemeente wil veel van het vastgoed dat ze in eigendom hebben verkopen.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Maar goed, terug naar Marianne Fontein. Stapt u vanmiddag vooral op de fiets richting Keileweg 26.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Uw correspondent was wat vroeg, het afdekzeil is inmiddels lang en breed aan kant.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Ondertussen zijn de werkzaamheden aan de nieuwe ramen nog volop in uitvoering.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

De sculptuur rechts was er ook in 1988 al bij.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Evenals deze mooi academietekening uit 1986.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Tot slot nog wat foto’s van Kunst & Complex als bouwplaats. Nieuwe lift, nieuw dak, alle ramen eruit, verse elektra, geheel nieuwe waterleiding, brandalarminstallatie, aantal nieuwe muren en aan de buitengevel alle kapotte bakstenen vervangen. En dat alles binnen drie maanden, hoe goed.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Het nieuwe onderkomen van uw correspondent.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Incluis ruim bemeten balkon en uitzicht over de haven.

Marianne Fontein @ Kunst & Complex

Het luxe nieuwe stereomeubel van Stefan Gross, hij heeft er een abonnement op.

De presentatie van Marianne Fontein is alleen vandaag, zondag 20 december, nog te bezoeken van 12:00 tot 17:00.

About Niels Post 3645 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*