- Zeger Reyers maakte speciaal voor de tentoonstelling een horizontaal geplaatste boom. Een deel van de takken lijkt naar boven te groeien richting zaallicht twerijl andere takken zich meer lijken over te geven aan de zwaartekracht.
Op de valreep zag ik een van de beste tentoonstellingen van 2015, Expeditie land art bij Kade in Amersfoort. Buitenspelen voor gevorderden. Een tentoonstelling met veel documentatie over grote land art projecten in binnen- en buitenland. Daarnaast artefacten en schetsontwerpen plus meer recent werk van een aantal hedendaagse kunstenaars die sterk door de pioniers uit de jaren zestig zijn beïnvloed.
De werken die Dennis Oppenheim eind jaren zestig maakte bij Galerie Waalkens in Finsterwolde zitten helaas niet in de tentoonstelling.
Opschieten want nog te zien t/m zondag 3 januari (morgen!), ideaal voor uw nieuwjaarlijkse kater.
Kunsthalkade.nl/tentoonstelling.php?item=2691
Nancy Holt & Theo Tegelaers filmden Robert Smithsons Broken circle/Spiral Hill. Vooral vanuit de lucht is te zien hoe goed het werk in zijn omgeving past. Smithson maakte het in 1971 in het kader van Sonsbeek buiten de perken in Emmen waar het nog altijd te zien is.
Uiteraard veel werk van Marinus Boezem zoals bovenstaande Riet bewogen door ventilatoren (1968-2015).
En natuurlijk zijn beroemde kathedralen.
De houten cirkel van Richard Long uit de collectie van het Van Abbe.
Werkelijk wonderschone Long in het wild.
Geweldig om weer eens te zien, Nummer Acht van Guido van der Werve.
Deze kende ik alleen van fotodocumentatie, de klasssieker van Francis Alÿs, When Faith Moves Mountains (making of).
Een van de vele hoogtepunten in deze tentoonstelling, Land Art. Fernsehausstellung I, de reeks kunstwerken gemaakt voor een televisiescherm zoals die eind jaren zestig is samengesteld en georganiseerd door de veel te vroeg overleden Gerry Schum.
De hierboven omschreven Dibbets was in 2013 nog te zien in de door Toine Horvers gerunde Sub Urban Videolounge in Rotterdam.
De Zandfontein van Marinus Boezem.
De Spiral Jetty zaal van Robert Smithson en Nancy Holt.
Lara Almarcegui
Nog zo’n kneiter, de Sun Tunnels van Nancy Holt. Wat trouwens interessant is, bij veel van de werken in de tentoonstelling hangt een kaartje met de locatie waar het echte werk zich bevind dus mocht u eens in de buurt zijn.
The Making of Amarillo Ramp, een werk van Robert Smithson zoals gefilmd door echtgenote Nancy Holt.
Met daarachter documentatie en een tweetal maquettes van Hemels Gewelf, een werk dat James Turrell in de jaren negentig realiseerde in de duinen bij Den Haag.
En dan, het absolute hoogtepunt van de tentoonstelling en het beste kunstwerk dat ik het afgelopen jaar mocht zien, Where is Rocky II? Trailer van Pierre Bismuth. Kon linea recta mijn eindejaarslijst in:
“Een kleine dertig jaar geleden plaatste Ed Ruscha een lichtgewicht rots in een woestijn in de buurt van Los Angeles met als titel Rocky II (naar de beroemde Sylvester Stalone films uit die tijd). Bismuth raakt gefascineerd door het werk, vraagt zich af of het er überhaupt nog ligt en huurt een privé detective in om het te gaan zoeken. Probleem is alleen dat er bijna niks over het werk bekend is, de woestijn tienduizenden vierkante kilometers groot is en Ruscha het niet gaat verklappen.
Inmiddels tien jaar hoopvol aan het zoeken en als het goed is komt in 2016 de volledige film uit. Maar misschien is de trailer al voldoende, als aanzet tot verhalen is die zo verschrikkelijk goed. Maar ik ben ook wel heel erg nieuwsgierig, wellicht toch alvast dit gesprek/interview over het project gaan kijken.”
Leuk weetje, Bismuth won in 2005 een Oscar als een van de scenarioschrijvers van Eternal Sunshine of the Spotless Mind.
Ook Jeffrey Deitch raakt er niet over uitgepraat.
En het allerlaatste kunstwerk dat ik in 2015 zag was deze Richard Long gemaakt in Japan.
Opschieten want nog te zien t/m zondag 3 januari (morgen!), ideaal voor uw nieuwjaarlijkse kater.
Helaas pindakaas! Maar het was eigenlijk wel een verplicht nummer en als ik dit allemaal zie knaagt het spijt. Dit jaar een keer verplicht naar Emmen!