Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

Jiří Cernický is zonder twijfel een van de meest interessante Tsjechische kunstenaars van dit moment. Geen wonder dat heel kunstminnend Praag acte de présence gaf op de opening in het Rudolfinum. Dit moet je zien, hier gebeurt het.

Een tijd geleden vroeg hij een student hem een naam van een Zuid-Afrikaans kunstenaar te noemen. Uhh, Marlene Dumas? Nooooo!! A real Artist! Not a commercial artist! Hij was woedend.

Deze man fascineert, hij heeft iets dat ik niet eerder zag. `He is crazy` is misschien wel het meest gehoorde commentaar op de academie waar hij hoofd van de painting studio is. Hij is ontzettend scherp, zelfingenomen, energiek, inspirerend, neemt risico, maakt blunders, geeft fouten toe.

Op de door hem georganiseerde barbecue in het Boeddhistisch centrum stond hij dronken kippen te grillen. `The Diamond Way`.

En nu dus een solo in de kunsttempel van Tsjechië, hij werkte een jaar lang aan deze show met vijftien assistenten. Het resultaat is overweldigend, er gebeurt zoveel en het klopt! Communisme, kapitalisme, religie, wetenschap, kunst. Bij aankomst wordt er warme focaccia geserveerd uit een sculptuur van Stalin, de sokkel is een bakstenen oven die hij op de trappen van het Rudolfinum metselde. Daarna glijd je de tentoonstelling in via een ontzettend groot skateboard, kindjes die spelen op een soort verhoogd podium gemaakt van restanten van andere tentoonstellingen, sculpturen die uit de lucht komen vallen, lenin als ploeg, projecties van een draaiende en water spuwende hijskraan overgroeid met planten, maquettes van kerken, zooi, maria beelden met een racefiets, planten die groeien tot op het plafond, futuristische gebouwen, horror scenario`s, vliegmachines, asbakken, new technologies, computers, robots en zo veel meer.

Wat bij blijft is een chaos die niet gelijk staat aan willekeur, deze gek weet wat hij doet. Of beter: is zich bewust van wat het zou kunnen zijn wat hij doet. Divoky Sny.

Ga het zelf zien, ik ga zeker nog een keer:Jiří Cernický, Wild Dreams, Galerie Rudolfinum 27.1-10.4.16

Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

Jiří Cernický, Wild Dreams @ Galerie Rudolfinum

T/m 10 april a.s.

Galerierudolfinum.cz/en/exhibition/jiri-cernicky

1 Comment

  1. ,en in z’n jonge jaren – in 2002 – nog in rotterdam bij het wilde weten, hoe kan het ook anders ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*