Tim Breukers @ Galerie Van De Weghe, Antwerpen

DSC00054

Op de solo-expo van Tim Breukers ‘De Vooruitdenker’ – een allusie op ‘De Denker’ hebt u hem? – worden we verwelkomd door de aluminiumsculptuur ‘Lizard Lounge’. Een ‘samengestelde’ sculptuur, lijkt het, die Breukers construeerde als herinnering aan zijn vele lounge-momenten in de Rijksakademie in Amsterdam. Het is geen voorbode van wat we verder te zien krijgen op de expo, want deze wordt overheerst door kleikleurige geboetseerde sculpturen.

galerievandeweghe.be/preview_breukers_2016.html

(Een bericht van Hilde Van Canneyt)

DSC00040

DSC00055

DSC00038

Als we het zaalzicht van de grote ruimte aanschouwen, valt ons tussen de bizarre rood-keramieken objecten en wandsculpturen, een grote wandprint op. Waaróm die op de grond liggende man aan de muur plakt, daar heb ik het raden naar.

advertentie(s)

DSC00044

DSC00046

DSC00048

DSC00039

Als we de losstaande sculpturen van dichterbij bestuderen, valt naast het klassieke – veelal geknede – materiaal klei, ook de klassieke vormentaal op. Lees: een schouw, her en der klassieke kleien tegels met de tekst ‘De Vooruitdenker’ op gedrapeerd. Verder hangen en staan ondefinieerbare, doch originele sculpturen die vormelijk triggeren. Dat je zijn vingers nog in de sculpturen ziet en voelt, is een meerwaarde.

DSC00049

DSC00052

Kleine grondsculpturen doen de expo ver-speelsen. Als ik de galeriehoudster om uitleg vraag, repliceert ze dat het kunst is die geen uitleg behoeft. “Het is wat het is.”.

Wel vertelt ze een fijne anekdote bij de twee kleine platte ondefinieerbare kleisculpturen die achteloos op de grond liggen. De kunstenaar liet deze maken door zijn naamgenoot: voetballer Tim Breukers. Het zou een voetbalstadion moeten voorstellen.

DSC00046

Op de muur is typische oranje tape gekleefd met de woorden ‘breekbaar-fragile’ op, een terugkerend element waar de kunstenaar in andere installaties ook mee speelt. Achteraf lees ik ergens dat het een toespeling is op de breekbaarheid van de keramiek waarmee hij werkt, in tegenstelling tot de kracht ervan.

Het gepresenteerde is interessant, doet een glimlach opwekken – mag al eens in de kunst! – en deze expo is dan nog maar een klein sneetje uit zijn jong veelzijdig oeuvre. De mengeling van speelsheid, poëzie, ambacht en originele beeldtaal, doet mij verlangen zijn loopbaan verder te volgen.

Op timbreukers.nl vind je een overvloed aan beeldmateriaal over de facetten van zijn oeuvre van A tot Z.

Iemand zin in een kleien broodje pitta trouwens?

Tim Breukers, ‘De Vooruitdenker’, nog t.e.m. 27/02/16 in Galerie Van De Weghe, Antwerpen.

galerievandeweghe.be/preview_breukers_2016.html

About Hilde Van Canneyt 18 Articles
Hilde Van Canneyt is vooral gekend omwille van de talrijke interviews met bekende en minder bekende kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland. Elke twee weken post ze een interview op hildevancanneyt.be

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*