Metaphorically Speaking I: Frank Sciarone @ Circa…Dit

Film over installatie

Feitelijk is er niet zo veel te zien. Wie de opvallend vreemde ruimte van Circa…Dit kent aan de drukke Weerdjesstraat, begrijpt dat er iets gaande is, want alles wordt hier doordacht en vaak in series gepresenteerd.

(Een bericht van Inge Pollet)

Andere hoek

In de aanloop naar Sonsbeek, nog maar drie maanden te gaan voor de opening, lopen de kunstinstellingen van Arnhem zich warm. Hoewel ze weinig houvast hebben, alleen de curatoren en een vaag thema zijn bekend, doen ze onmiddellijk hun best te anticiperen. Zo ook Circa…dit.

Gastcurator Heidi Linck brengt de komende maanden in een groeiende tentoonstelling een interpretatie van het Sonsbeekthema ‘Transaction’, de expositieplek als metafoor voor de stad.

advertentie(s)

Vier opeenvolgende kunstenaars maken een ruimtevullende installatie, die telkens blijft staan voor de volgende. Actie- reactie dus, en nu maar hopen dat je voorganger iets maakt waar je wat mee kunt. Zoals het er ook aan toegaat in de stedebouwkundige ontwikkelingen.

Andere ervaring

De eerste ingreep is gedaan door Frank Sciarone. Hij wilde graag vanuit het absolute middelpunt van de ruimte een terugkoppeling maken naar wat er buiten is. Vanuit de gedachte dat iedere verandering in een ruimte definitief de ervaring beïnvloedt.

Opvallende architectuur

En dus staat er min of meer in het midden, want ingewikkelde hoeken, een witte pilaar. Die best doet denken aan iets buiten. De verandering van de ervaring van de ruimte, zoals de kunstenaar heeft beoogd, zie je pas als je in de benedenruimte naar de film kijkt. Daar helt de pilaar over, tot die horizontaal in het beeld staat.

Pilaar van Frank Sciarone, met gravel op de vloer

Wat geiniger is: de hele vloer ligt vol met gravel, zodat je schoenen rood worden en de groene gang naar buiten ook. Zo breng je iets wat van buiten komt en nu binnen ligt toch weer naar buiten.

Metaphorically Speaking I, tot en met 13 maart
Circa…dit, Weerdjesstraat 8, Arnhem
Vr, za,zo van 12-17 uur.

circadit.blogspot.nl/2016/02/metaphorically-speaking.html

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

1 Comment

  1. Mooie omschrijving en foto’s Inge! Maar: hoewel we inderdaad gaan samenwerken, schreef ik mijn tentoonstellingsconcept een jaar geleden al voor Circa Dit vanuit mijn eigen fascinatie voor de stad en dus niet als interpretatie op het Sonsbeek thema.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*