It will be!

It will be!

    Mathilde ter Heijne en vele anderen in Haus am Lützowplatz, Berlin.

Bam! in your face, hier mijn inzending voor Venetië Biennale; Mathilde ter Heijne’s project “It Will Be!”

Maarja, woont al veel te lang buiten de Randstad (namelijk in Berlijn) waar ze het ene na het andere Frauenpower project initieert, ondersteundt en tentoonstelt over de hele wereld, behalve in Nederland. Bekend geworden met vrouwelijke bomgordel terroristen zelfportretten (een exploderende pop van zichzelf) is het werk ontwikkeld naar een breed onderzoek van de rol van de vrouw in de maatschappij. En dan niet blijven jammeren bij de ondergeschikte rol maar juist de nadruk leggen op de leidende en krachtige positie van de vrouw in het algemeen en -in dit projekt- de ‘problemsolving’, politieke en creatieve kracht van vrouwen ‘communities’ in het bijzonder. Daar zit van alles tussen; van vluchtelingsopvangroepen tot feminist. Van NGO, DIY organisaties tot en met het lokale naaiclubje. Van utopische gedachten naar ‘grassroots’ engagement op micro-nivo. Kunstenaars die dat allemaal kunnen organiseren zijn best zeldzaam.

Hal-berlin.de/ausstellung/mathilde-ter-heijne/

De ruimtes in Haus am Lützowplatz waren gevuld met modules, kussens en ‘Raumskulpturen’ die allemaal door verschillende vrouwen gemaakt waren en verschillende boodschappen uitdroegen. Soms plat, soms naiëf, soms emotioneel, vaak politiek en ook vaak gewoon mooi. De modules funktioneren als ‘autonome zone’s voor gesprek of discussie of gewoon om samen thee drinken. Op de openingsavond waren er lezingen en performances.

Eerder maakte ze historische fotoprojecten van invloedrijke vrouwen door de jaren heen en zette ze mede de künstlerinnengroep fffffff in gang: http://fffffff.org/

Ter Heijne’s onderzoek, kunstwerken en samenwerkingsprojekten zijn ondertussen zo diepgaand en breed dat het zeker een museumtentoonstelling in Nederland waard is. www.terheijne.net

Dit specifieke samenwerkingsproject -It will be!- ontstond tesamen met Mama Afrika e.v. en waaraan vele andere (vrouwen) initiatieven meewerkten en loopt al een aantal jaren. In Haus am Lützowplatz was een klein gedeelte ervan te zien en kreeg Ter Heijne gezelschap van Melissa Logan (Chicks on Speed), Rostrum (soundperformance) en Marieke van Reusel (live electronics) en volgt er nog een hele maand programma met diskussies, talks en een avondje slapen met feministen! Zie programma onderaan.

Kortom mijn tip voor Venetië, als het nog kan; Mathilde Ter Heijne -the real deal-….dan heb je Melanie Bonajo, Erik van Lieshout, Renzo Martens en Jeniffer Tee in 1 persoon!

En had ik al verteld dat ze ook nog moeder is van twee, en doceert aan de Kunsthochschule Kassel en een leuke man heeft die de professionele foto’s neemt? Dat is -alles bij elkaar- niet niks hoor!

En er was ook nog karaoke!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

It will be!

About Marc Bijl 301 Articles
Post-internet-punker

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*