Bob Law & Jos van Merendonk @ Parts Project

parts projects quartair 2016-03-26 011

Wat een aangename verrassing in het nieuwe Haagse Parts Project, particulier initiatief, gedragen en gedreven door verzamelaar Cees van den Burg. Afgetrapt wordt met een dubbel van Bob Law, oldschool minimalist en de koning van het chroomoxidegroen Jos van Merendonk. Die Jos van Merendonk – ik had wel eens een werk van hem gezien maar nooit als zodanig opgemerkt. Een combinatie van slordig kijken en weerzin tegen schijnbaar opgezette seriele thematiek. Altijd groen, jazeker, en altijd verf op doek, al dertig jaar, maar wat er uit die inzet komt… En ook Bob Law – never heard of, nooit gezien: bibberstreepjes, schuins gezet, nauwelijks vierkant, schematisch, primitief en heel eenvoudig.

Maar wat een fijne dubbel… , zeg maar met een hoge mate van wow, knettervet.

partsproject.nl/project01

parts projects quartair 2016-03-26 006

parts projects quartair 2016-03-26 007

parts projects quartair 2016-03-26 008

parts projects quartair 2016-03-26 009

parts projects quartair 2016-03-26 010

Lijkt helemaal nergens op – en dat is in deze weer een compliment. Nul figuratief dat zie je zo maar ook de abstractie ruim voorbij. Ik kan er geen touw aan vastknopen. Het is heel goed werk. Een uitzonderlijke installatie. De smeerboel, de troep, de schijnbare willekeur. Je verzint het niet: neem de tijd en let op de detaillering. Op het grote geheel. Zero content van het zuiverste water. En wat het te betekenen heeft: als u het weet mag u het zeggen.

parts projects quartair 2016-03-26 012

Bob Law past er wonderlijk goed bij.

parts projects quartair 2016-03-26 013

parts projects quartair 2016-03-26 014

Het klopt. Haast weerzinwekkend bibberig, buitensporig eenvoudige composities.

parts projects quartair 2016-03-26 001

Gaan! U zult verwonderd zijn.

Parts Project toont bijzonder werk van onderbelichte kunstenaars. Jos van Merendonk heeft nu een solo bij Boetzelaer|Nispen – ik ben heel benieuwd of ik het werk daar nu anders bezie. Van Bob Law zijn vier werken in collectie in Nederland.

Nog tot 1 mei. Ik ga het zeker herbezien.

partsproject.nl/project01

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*