Roni Horn @ De Pont

ronihorndepont

Iedereen die ik spreek is er razend enthousiast over, de glazen tummetjes van Roni Horn in De Pont, waar ik vooral herhalingsdrift in pastelprijzige esthetica zie.

ronihorndepont2

Het is niet dat ik er helemaal niets mee heb: een zekere weerzin tegen materiaalfetish, tegen geldklots, tegen knap gemaakt, helemaal de schouders erover ophalen lukt me niet.

En dan nog: zijn tien er beter dan drie? Is eentje niet genoeg? Voegt de herhaling iets toe?

ronihorndepont3

Dit pseudo-verhevene vermomd in glazen gedaantes riekt naar edelkitsch met een deftig randje. Je moet er op gepaste afstand van blijven.

Maar: anderen zijn geraakt, het is oeh en ah en oprecht enthousiasme alom. Ik ben een van de weinigen die Horn niet hoog heeft zitten. Gaat dat zien kortom, de kans is groot dat u het anders ziet dan ik en wèl iets meemaakt.

Nog tot 29 mei.

depont.nl/tentoonstellingen/nu-en-later/detail/pers/roni-horn-2

Er is meer Roni Horn in De Pont, ondermeer:

2016-02-23 001

Reeksen duoportretten op de lange wand a.k.a.

2016-02-23 042

Portrait of an Image (with Isabelle Huppert)

2016-02-23 044

En in de kabinetten een veeltal tekeningen.

En verder:

2016-02-23 050

18-delige bruikleen Straßenbild van de grote schilder Baselitz. Monumentaal.

(Wie op zoek is naar Serra’s splatter: die zit hierachter.)

2016-02-23 014

Is De Pont het enige museum dat altijd standaard groot Toon Verhoef toont, is hij ook over de grens bekend of toch vooral in Tilburg en omstreken? Zonder daarmee iets te willen zeggen over de kwaliteit van zijn werk; het is altijd onnederlands groot van formaat en sommige werken vind ik fijn om te zien maar ik tref Toon Verhoef eigenlijk altijd alleen maar hier.

2016-02-23 005

Upcoming: Callum Innes, opent in oktober. Never heard of, ik ben benieuwd. Generiek minimalisme of toch vierkantjes met een ziel? Dit schilderij dat er nu hangt is iig goed.

depont.nl/tentoonstellingen/nu-en-later/detail/pers/callum-innes

About Jeroen Bosch 4735 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*