LONDEN: Rockers, Soulheads & Lovers, Sound Systems back in da day

198-brixton-sound-systems-01

Tot 21 mei is bij 198 Gallery in Brixton nog de tentoonstelling Rockers, Soulheads & Lovers, Sound Systems back in da day van curator Michael McMillan i.s.m. Dubmorphology (Gary Stewart & Trevor Mathison) te zien.

198.org.uk/node/258

198-brixton-sound-systems-04

198-brixton-sound-systems-06

De tentoonstelling geeft een overzicht van de culturele maar ook sociale geschiedenis van de Caribische migranten die zich vestigden in Londen in de periode 1950 – 1980. Ze werden welkom geheten met bordjes: “No dogs, No Coloured, No Irish” en werden geweerd in de lokale pubs en clubs. Er ontstonden huisfeestjes met “eigen muziek”. Later kwamen de Blues party’s en Shebeens (locaties zonder drankvergunning), “raves” met sound systems, een cultuur meegekomen uit Jamaica. Entrepreneurs, hoofdzakelijk vrouwen, stonden op en boden locaties aan en verkochten illegaal drank en catering met home cooked Caribisch eten.

In Engeland kregen de sound systems door de jaren heen een heel eigen identiteit, zoals we die ook kennen van New York waar Kool Herc met zijn sound system aan de basis lag van Hip Hop. Tegenwoordig met reggae als de basis mixen “de selectors” Soul, Funk, RnB, Hip Hop, Jazz Funk, House, Jungle, Garage, Drum & Bass, Dub Step en Grime.

In de tentoonstelling zien we platenhoezen, huiskamer Blue Spot/Blaupunkt stereomeubel compleet met behang erachter, kleding en andere persoonlijke accessoires, foto’s, films en een plattegrond van Londen gemaakt met een legenda van sound systems. Gaande de tentoonstelling kan het publiek dit aanvullen. Er is ook een ruimte met een compleet sound system, als je binnenloopt, zit je gelijk in een feestje, op de wanden verschillende filmbeelden, interviews, documentatie van feesten met een sound system soundtrack.

198-brixton-sound-systems-07

Cf1BfDoWEAAGzDH

gettingready - brixton

michaelmcmillan

McMillan is regelmatig aanwezig om met bezoekers door de tentoonstelling heen te lopen met een nagesprek. Zo ook bij mijn bezoek, waar een moeder die kwam met haar (volwassen) dochter en vriend zat te vertellen over de tijd dat ze naar “raves” ging. Hoe te kiezen uit de verschillende sound systems die allemaal hun eigen sound hadden. Bijvoorbeeld Jah Shaka voor de Rockers, Mastermind voor de Soulheads en Sir Coxsone voor de Lovers, systems waarvan een heel aantal nog steeds actief zijn nu en de dochter vertelt weer over hoe het nu is. Het is leuk om de discussies en verhalen te horen, de oplichtende ogen, de opkrullende mondhoeken te zien maar het meest zeggen de momenten waarin de verteller stil valt en je ze weg ziet mijmeren en jij achterblijft!

Jah Shaka (in de film Babylon)

Mastermind (Nottinghil Carnaval 2015)

Sir Coxsone (1986)

Fish-Wings-and-Tings

TIP:
Als je uit de Gallery komt ga dan links en loop de straat uit ongeveer een kwartier, dan zie je onderdoor het viaduct aan je linkerkant de Brixton Market. Dat is sowieso leuk om doorheen te lopen maar je moet daar zeker gaan eten bij Fish, Wings & Tings …. yuuuuuuuummmyyyyyyyyy en betaalbaar! Als het mooi weer is hebben ze terras buiten!

198 Gallery
198 Railton Rd, London SE24 0JT
Phone:+44 20 7978 8309
Open Maandag – Vrijdag 11.00 – 17.00 uur
BR: Herne Hill/Tube: Brixton
Ingang: Gratis

Brixton Market
Electric Ave, London SW9 8JX
Fish Wings & Tings (ingang 2 Atlantic Road)
Phone:+44 7411 642264

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*