GK over het Stedelijk en haar behoorlijk dubieuze geldschieter Cultuurfonds Ammodo

“Ammodo heeft een voorgeschiedenis die instellingen als het Stedelijk Museum zouden moeten kennen. Want elke instelling dient zich voldoende te informeren over een geldschieter waarmee het in zee gaat. De geschiedenis van Ammodo is besmet.”

“[…] Een culturele instelling kan het geld aannemen, maar moet goed beseffen dat het zich kan corrumperen en hiermee de eigen geloofwaardigheid en morele positie op het spel zet.”

“[…] Robin Hood is de fictieve uitzondering, stelen van de rijken om het aan de armen te geven. In de echte wereld gaat het andersom, stelen van de armen om het aan de rijken te geven. Stelen van havenarbeiders om het aan kunst en wetenschap te geven. Dit voedt de onrust van kanslozen die vinden dat het establishment in een eigen bubbel leeft en zich niets aantrekt van gewone mensen.”

“Vraag is in hoeverre Nederlandse musea als Museum Boijmans, Van Abbemuseum, Kröller-Müller Museum, Mauritshuis, Museum Boerhaave, Ons’ Lieve Heer op Solder, Rijksmuseum of Stedelijk Museum zich bewust zijn van het verleden van Ammodo. Of doen ze net of hun neus bloedt, zolang het duurt?”

Must read voor instellingen op zoek naar geld. Over hoe pensioengeld uit de havens van Rotterdam, 1 miljard werd er weggegraaid, wellicht nu gaat betalen voor de doorstart van het SMBA.

Georgeknightlang.wordpress.com/2016/05/27/stedelijk-museum-aanvaardt-geld-van-cultuurfonds-ammodo-maar-zou-dit-om-morele-en-publicitaire-redenen-dienen-te-weigeren/

Voor meer achtergrond lees vooral:
Ftm.nl/artikelen/onfrisse-filantropen
Ftm.nl/artikelen/marlene-dumas-money-burden:

“[…] is ook in cultuurstichting Ammodo een bijzondere gelaagdheid te vinden waar de geur van ontbinding en bederf uit opstijgt en die de oprechte beschouwer doet huiveren.”

Nrc.nl/handelsblad/2014/06/13/professors-blijf-toch-af-van-pensioenpot-havenwer-1388124:

“De nood in de Nederlandse wetenschap is hoog, maar wij zijn moreel toch wel erg laag gezonken wanneer wij ons uit deze bron willen laven.”

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*