Unnoticed Art Festival 2016

“Ik vind mezelf wel n saaie trut.”

    Paul Money | Oral Transmission | Unnoticed Art Festival 2016
    Overhear a stranger saying something. Remember it or write it down. Later, say the same thing in a conversation without letting the person know.

Wanneer je twee weken geleden op vrijdagavond in Utrecht CS was geweest, had je ons kunnen zien: een reisgezelschap van ongeveer 40 mensen, verzameld ter hoogte van perron 14/15 voor de HEMA. Rugzakken en tentjes hadden we bij ons, maar waarschijnlijk vielen we niet eens op.

De gesprekken waren ontspannen, aftastend, mensen maakten voor het eerst met elkaar kennis, sommigen kenden elkaar. Toen we met busjes werden opgehaald van het station wisten we niet waar we naar toe gebracht zouden worden. Wel dat we zouden deelnemen aan de tweede editie van het meest onopgemerkte performance festival van Nederland in de openbare ruimte: Unnoticed Art Festival.

(een bericht van Petra Laaper)

Unnoticed Art Festival 2016

Tijdens Unnoticed Art Festival worden performances van kunstenaars door vrijwilligers uitgevoerd. Hierbij worden vooraf locatie en tijdstip van de uitvoeringen niet bekend gemaakt. De performances ingediend als beknopte beschrijvingen worden ter plekke voorbereid en uitgevoerd. Omdat wij als deelnemers niet belast zijn met kennis van oorsprong of bedoeling van de werken, creëren we onder invloed van eigen interpretatie en omstandigheden nieuwe situaties. We zijn in deze opzet zowel uitvoerder als publiek waarbij toevallige passanten in de stad ingesloten kunnen worden. Wij zijn de enigen die tijdens het festival tot de kern van het werk kunnen doordringen.

Unnoticed Art Festival 2016

Welkom en introductie door Unnoticed initiator Frans van Lent.

Unnoticed Art Festival 2016

Absence from opening party – Mikio Saito.

Op zaterdag 25 juni vertrokken we vanaf onze camping naar Nijmegen waar we verzamelden in het park voor de eerste gezamenlijke performance. In 4 groepen startten we -A Running Race- van Isaac Chong. Op volgorde van snelheid plaatsen we onszelf in een lijn naast elkaar. De eerste die begon bepaalde het traagste tempo en iedereen volgde in dezelfde lijn. Van tevoren hadden we de route en afstand bepaald. Daarna gaf de tweede een sneller tempo aan. Totdat we bij de laatste waren aangekomen, die er full speed vandoor ging en er nog maar een enkelen overbleven die mee konden komen. Niet gekleed in specifieke renkleding, met deelnemers van verschillende leeftijden en daarbij steeds proberend op 1 lijn te blijven, was het toch wel wat afwijkend van wat er doorgaans in het park voorbijkwam.

Het eerste wat mij opviel na de actie was dat alle andere bezoekers van het park iets bijzonders hadden gekregen. De Nijmeegse hangjeugd bij het bankje, de drie kleurig aangeklede renners die met hun knieën hoog optrekkend over het gras renden, de geblondeerde dames die hun poedels uitlieten… Ik ervaarde mijn omgeving in een ander perspectief, mijn blik was veranderd. We waren opgewarmd en liepen de stad in. Unnoticed kon beginnen.

Unnoticed Art Festival 2016

Heinrich Obst

Unnoticed Art Festival 2016

Hide, conceal, obstruct – Peter Christenson door Alexandra.

Unnoticed Art Festival 2016

Listening

Unnoticed Art Festival 2016

Couple 59 for 59 minutes – Irina Danilova & Hiram Levy door Lisanne en Jolanda.

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Jos

Unnoticed Art Festival 2016

Object transmission – Paul Money door Andrew.

Unnoticed Art Festival 2016

Impersonate Police – Simon Farid door Eliot en Jelle.

Unnoticed Art Festival 2016

Denial-of-Service (DoS) – Edwin Stolk.

Unnoticed Art Festival 2016

Denial-of-Service (DoS) – Edwin Stolk.

Unnoticed Art Festival 2016

Making Lines Longer – Chris Wildrick door Ivo.

Unnoticed Art Festival 2016

Hidden Sculptures – Josh Schwebel.

Unnoticed Art Festival 2016

Hidden Sculptures – Josh Schwebel door Geerten.

Unnoticed Art Festival 2016

Movement Transmission – Paul Money door Archie.

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival 2016

The Gaze – Joyce Overheul door Sofie, Heekyung, Manon, Andrew, Eliot, Jelle, Ieke, Joyce en Petra.

Unnoticed Art Festival 2016

The Gaze – Joyce Overheul door Sofie, Heekyung, Manon, Andrew, Eliot, Jelle, Ieke, Joyce en Petra.

Unnoticed Art Festival 2016

Object Transmission – Paul Money door Ieke.

Unnoticed Art Festival 2016

Object Transmission – Paul Money door Ieke.

Unnoticed Art Festival 2016

Europe – Matthias Will by Manon, Sofie, Ieke en Petra.

Unnoticed Art Festival 2016

Avondeten in het basiskamp.

Unnoticed Art Festival 2016

Wederom Mikio Saito.

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival 2016

Gijs Amandelspijs, Mikio Saito en Malou van Doormaal.

Unnoticed Art Festival 2016

De Unnoticed koks.

Unnoticed Art Festival 2016

En een Unnoticed dessert.

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival 2016

Unnoticed Art Festival #2
(24) 25 (26) juni 2016, Nijmegen
UnnoticedArtFestival.com

Het Unnoticed Art Festival is een initiatief van 222lodge en Unnoticedart.com.

Performances:
Alice Vogler, Andrew McNiven, Bucky Miller, Chris Wildrick, Connor Frew, Edwin Stolk, Elia Torrecilla, Florence Jung, Frans van Lent, Heath Schultz, Heinrich Obst, Ieke Trinks, Ienke kastelein, Irina Danilova & Hiram Levy, Isaac Chong, Jeanette Joy Harris, Jonathon Keats, Josh Schwebel, Joyce Overheul, Julia Dahee Hong, Lee Nutbean, Liam Herne, Marika & Leopard, Mark F Beasley, Mathias Will, Maureen Bachaus, Mikio Saito, naakita feldman-kiss & Roby Provost Blanchard, Nanne Muskens, Nico Parlevliet, Paul Money, Paul Shortt, Peter Christenson, Raluca Croitoru, Roekoe M, Royce Allen Hobbs, Simon Farid, Tamar Banai, Thomas Geiger, Thomas Tajo, Vladimir Ivanov en Yvo van der Vat.

Deelnemers en uitvoerders:
Petra Laaper, Tiiu Jansen, Sofie Hollander, Ienke Kastelein, Annemieke van Diepen, Monika Murawska, Heleen Langkamp, Caroline Kapp, Jos Deuss, Ton Kraayeveld, Andrew McNiven, Joyce Overheul, Geerten Ten Bosch, Michiel Tollig, Alexandra Baybutt, Jolanda Jansen, Archie McNiven, Alona van Rosmalen, Heekyung Ryu, Malou van Doormaal, Safanja Bendeler, Nico Parlevliet,  Ieke Trinks, Iris van Wijk, Jello Reumer, Manon Verkooyen, Yvo van der Vat, Frans van Lent, Caz Egelie, Edwin Stolk, Heinrich Obst, Thomas Tajo, Gijs Velsink, Jelle Schroor, Marichel Boye, Lisanne van Brakel, Eliot Bo, Lisa Frey,  Bert Verwijs, Peter Bogers, Jasper Budel, Tom Slegtenhorst, Arje Snelders, Thijs Vink. En natuurlijk de inwoners van Nijmegen.

Meer lezen?
Over het eerste festival dat plaatsvond in Haarlem (2014) is een publicatie verschenen: Unnoticed Art – Frans van Lent
ISBN/EAN 978 90 808675 0 5

Zelf proberen?
Neem een kijkje op de Conceptbank.

About [Redactie] 9040 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*