All you can Art
Curaçao meets Rotterdam

All you can Art  Curaçao meets Rotterdam

Curaçao meets Rotterdam! Het 10-jarig bestaan van Instituto Buena Bista (IBB), een vooropleidingsinstituut en plek voor hedendaagse kunst op Curaçao, werd in de Kunsthal Rotterdam gevierd met een verrassende zomertentoonstelling en atelier voor talentvolle jongeren.

IBB werd in 2006 opgericht door kunstenaars David Bade, Tirzo Martha en kunsthistoricus Nancy Hoffman (Hoffman vertrok na 6 jaar terug naar Nederland en geeft momenteel les aan Willem de Kooning).

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

    2e van links Nancy Hoffman en hurkend v.l.n.r. David Bade en Tirzo Martha.

De tentoonstelling bestond uit twee delen. Een overzichtstentoonstelling van hedendaagse en moderne kunstenaars met een link met Curaçao. Deze werken kwamen uit de collecties van het Museum Curaçao, Landhuis Bloemhof, verzamelaarsfamilie Engels en de erven May en Max Henriquez in Curaçao. En in Nederland uit collecties van Museum Voorlinden, Het Letterkundig Museum en Museum De Fundatie.

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

    Charles Eyk, Veerpontje, 1952 (collectie Bloemhof).

Daarnaast werken met een specifiek een relatie met IBB. Hier werk van oprichters David Bade en Tirzo Martha, van de internationale kunstenaars die bij hen in Residency zaten en les gaven zoals Maartje Korstanje (AIR 2008) en Kara Walker (AIR 2009) en een “abundance” aan werken van alumni.

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

Kara Walker

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

Fransciscus & Fransciscus, Madonna van Otrabanda (2015).

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

Tirzo Martha, Afro Healing, 2012.

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

    David Bade, het beeld dat nog gemaakt moet worden, 2007.

Naast de tentoonstellingen was er een heel programma aan randactiviteiten waaronder een zomerschool voor geïnteresseerde jonge kunstenaars en kunststudenten. De lessen werden gegeven door Bade en Martha maar ook door oud docenten die gastkunstenaar waren op Curaçao in de afgelopen 10 jaar zoals Yasser Ballemans (AIR 2012).

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

Zomerschool met Yasser Ballemans.

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

Mette Sterre, Bart Stuart en Klaar van der Lippe (AIR 2015) deden een project met studenten waarmee ze deelnamen aan de straatparade van het Zomercarnaval (i.s.m. TENT).

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

All you can Art Curaçao meets Rotterdam

De Kunsthal en IBB gaan voor drie jaar samenwerken en de activiteiten zullen dus nog een vervolg krijgen in de zomers van 2017 en 2018. Mocht je geïnteresseerd zijn of kinderen hebben of jongeren kennen die geïnteresseerd zijn om mee te doen aan de zomerschool; er zijn port folio besprekingen / audities deze winter. Check de websites en sociale media pagina’s van De Kunsthal en IBB.

Foto’s: IBB, Kunsthal, Aad Hoogendoorn.

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*