Omfietskunst

Hoe vaak moet je als kunstenaar niet lullen als Brugman voordat iemand met aankoopreflexen daadwerkelijk overstag gaat? Je moeder verkopen is makkelijker. Maar wie zichzelf ook maar enigszins verzamelaar noemt heeft geen excuus meer en moet deze maand even aanbellen bij de Houtmarkt 7 in Haarlem. In de expositieruimte van HorizonVerticaal hangen zeefdrukken om je vingers bij af te likken. Ook als je niet verzamelt trouwens. Omfietsen dus.

(een bericht van Jochem Rotteveel)

Omfietskunst

    Vincent Uilenbroek

In de voormalige bierbrouwerij is de zeefdruk aan een stille, maar stevige wederopstanding begonnen. Mastermind achter deze revival is de sympathieke Vincent Uilenbroek die op de eerste verdieping zijn eigen zeefdrukatelier bouwde en onder de vlag van Studio Onvervalst stelselmatig kunstenaars uitnodigt voor een eigen editie.

Omfietskunst

De Haarlemse kunstenaar zette eigenhandig een zeefdruktafel in elkaar. Met gaten in het tafelblad en een ingenieus vacuumzuigsysteem aan de onderkant.

Omfietskunst

De bankpas komt altijd van pas.

Omfietskunst

    Alles wat je nodig hebt: verf, Verdicchio en gum foppies. Plus een potje Rob-oranje.

Kunstenaars Rob Bouwman, Sander Reijgers, Marcel van den Berg, Coen Vunderink, Gijs van Lith en Jan Maarten Voskuil mochten als eerste de trekker vasthouden. Ze maakten unieke werken, maar ook in oplage. Beide oogsten hangen nu in de expositie Regenerate #1.

Omfietskunst

Jan Maarten Voskuil zeefdrukte een ‘alfabet’ op transparante dragers, die over en naast elkaar gehangen mogen worden, geheel naar de stemming van de koper. Uw verslaggever stond erbij en kwijlde ernaar. Nog voor de eerste teug bier tijdens de opening was genomen was deze Alphabet of silly colours al verkocht. En terecht. De meer dan schappelijke prijs nodigt uit tot meer aankopen. Dus ook hiervoor klimt u op uw brommer naar Haarlem.

Omfietskunst

Coen Vunderink gebruikte vitragestoffen voor zijn zeefdrukken en creëert zo golvende, fragmentarische, bijna hallucinerende composities die ingezoomd lijken op details waarvan je de oorsprong niet kan achterhalen.

Omfietskunst

Vincent Uilenbroek kreeg ooit les van Katharina Grosse, iets wat zijn sporen heeft nagelaten. Letterlijk en figuurlijk. De spanning concentreert zich in de marges. Let op de verfnevel van de spuitbus. Ook zijn werk in oplage deed het hart van uw verslaggever sneller kloppen. En laten we wel zijn: 200 euro voor zo’n prachtige iris-zeefdruk is geen geld. Waren anderen het ook over eens zo te zien.

Omfietskunst

Omfietskunst

Onmiskenbaar Gijs van Lith. De verfdruppel opgedeeld in rasters. Het werk in oplage van Van Lith doet druppelen van begeerte:

Omfietskunst

Omfietskunst

Rob Bouwman drukte verschillende kleuren over elkaar die op sommige plekken net niet overlappen. Prachtig. Zowel bij zijn unieke werk als bij zijn werk in oplage:

Omfietskunst

Omfietskunst

Ook Sander Reijgers paste de zeefdruktechniek toe binnen zijn eigen beeldtaal. Let op de subtiele gele waas aan de randen. De man is zo gegrepen door de zeef dat hij besloot om een zeefdruktafel te bouwen in zijn atelier. En dat juichen we alleen maar toe, want het werk in oplage schreeuwt om meer:

Omfietskunst

Omfietskunst

Marcel van den Berg zeefdrukte als enige op textiel. De kunstenaar ging bovendien zijn werk te lijf met een broodmes. Sommige creatieve processen verlopen nou eenmaal iets intenser dan andere.

De zeefdrukkenparade stopt niet bij HorizonVerticaal trouwens, maar marcheert in januari vrolijk de Vishal binnen. Voor deze expositie maken alle uitgenodigde kunstenaars, waaronder uw verslaggever, nog een uniek werk waarin ze hun zeefdruk experience weer terugvertalen naar hun eigen werk.

De expositie bij HorizonVerticaal is te zien op zondagen van 12 tot 17 uur en op afspraak. Dat laatste klinkt u misschien wat tandarts-achtig in de oren, maar de gastvrije Vincent Uilenbroek doet graag de deur voor u open. Ook als u niet koopt.

Horizonverticaal.nl

About [Redactie] 9073 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*