Restoring the first recording of computer music

“Turing was not very interested in programming the computer to play conventional pieces of music: he used the different notes to indicate what was going on in the computer—one note for ‘job finished’, others for ‘digits overflowing in memory’, ‘error when transferring data from the magnetic drum’, and so on. Running one of Turing’s programs must have been a noisy business, with different musical notes and rhythms of clicks enabling the user to ‘listen in’ (as he put it) to what the computer was doing. He left it to someone else, though, to program the first complete piece of music.”

De eerste opnames van muziek gemaakt met een computer (1951!) zijn nu gerestaureerd en online ontsloten, fascinerende must read.

Blogs.bl.uk/…computer-music.html (via HA)

About Niels Post 3618 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*