Gezamenlijke aankoop Stedelijk Museum Amsterdam en MOTI Breda

Gezamenlijke aankoop Stedelijk Museum Amsterdam en MOTI Breda

    Constant Dullaart – Jennifer in Paradise (wallpaper), 2013-ongoing.

Vorige week werd bekend dat het Stedelijk samen met MOTI in Breda zeventien werken heeft aangekocht van hedendaagse computer-/internetkunstenaars. Nieck de Bruijn, oprichter van Upstream in Amsterdam, stuurde een enthousiaste mail waarin een en ander ook internationaal wordt geduid.

“Een geweldige stap in de goede richting, Stedelijk ism met Moti kopen 17 belangrijke werken van digitale kunstenaars aan. Een prachtige inhaalslag op iets wat eigenlijk al lang had moeten gebeuren, maar het gebeurt nu tenminste en dat is geweldig!!! (Daarbij zijn wij er trots op dat er maar liefst 5 werken via Upstream verkocht zijn :) )

De laatste jaren zie je de institutionele wereld weliswaar wakker worden en zie je meer en meer tentoonstellingen op het gebied van post-internet / digitale kunst, ook kopen hier en daar musea hun eerste werken aan. Maar een groep van 17 sleutelwerken in een keer is belangwekkend en opzienbarend. Iets dat heel goed en belangrijk voor Nederland kan zijn in het internationale kunstenveld. Zelf zie ik hierin vooral een historische herhaling van de belangwekkende rol die Nederland speelde met de opkomst van de Conceptuele kunst eind jaren 60, begin jaren 70. Een belangrijk aandeel NL kunstenaars had hierin een leidende rol en ook het Stedelijk met tentoonstellingen als Op Losse Schroeven is hierbij beeldbepalend geweest. In het veld van de Netart, webbased art, post internet en digitale kunst zie je nu de zelfde ontwikkelingen. Een radicale omslag in het hedendaagse kunstenveld waarin NL kunstenaars en musea als het Stedelijk en Moti een belangrijke positie innemen.”

Alle werken keurig toegelicht op een rij in de persmap van het Stedelijk:

Files.m2.mailplus.nl/user50200/2011/MOTI%20SMA%20DIG%20COLL%20PERSMAP%20NL_DEF.pdf

Gezamenlijke aankoop Stedelijk Museum Amsterdam en MOTI Breda

Jonas Lund – Fair Warning, 2016.

“[…] eenvoudige multiple choice vragen met twee keuzes, maar met een tikkende klok als constante druk. De keuze lijkt eenvoudig maar met de oplopende tijdsdruk wordt het lastiger, en is een verkeerde stem al snel gemaakt.”

Fairwarning.tech

Gezamenlijke aankoop Stedelijk Museum Amsterdam en MOTI Breda

JODI – GeoGoo_GIcon, 2015.

“[…] Hun werk brak radicaal met het veilige internet als kritiek op de op handen zijnde kolonisatie van het web door de commerciële markt en overheden wat het einde van het web als digitaal speelveld voor kunstenaars zou betekenen. JODI maakte sinds de jaren negentig tal van deze abstracte websites waarin met de tools van dat moment de het browservenster ineens onverwacht, verwarrend en disruptief overhoop gehaald werd.”

Jodi.org

Alle werken keurig toegelicht op een rij in de persmap van het Stedelijk:

Files.m2.mailplus.nl/user50200/2011/MOTI%20SMA%20DIG%20COLL%20PERSMAP%20NL_DEF.pdf

About [Redactie] 9040 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*