Zwanger

Jacques Placques

    Een cassettebandje als drager van veel meer belastend materiaal.

“Hij heeft de afgelopen jaren meters materiaal verzameld en besloten om die vanaf heden in een wekelijkse column prijs te geven. Jacques Placques schrijft over hardnekkigheden, schandaaltjes en stereotypen in de kunst- en designwereld.”

“Ik ben zwanger”, zegt de vrouw tegen haar galeriehouder. Joop neemt net een slokje muntthee en een blaadje blijft achter op zijn onderlip. “Zwanger?”, vraagt hij, alsof hij het niet goed verstaan heeft. Hij schuift z’n bril terug op z’n rode neus. Ondertussen racen de gedachten door zijn hoofd. Is het van mij? Nee, gelukkig was het met haar nooit zover gekomen. Met andere kunstenaars in zijn stal wel, maar zij had altijd iets afstandelijks gehad. Iets keurigs. En als er iets was waar hij niet geil van werd, dan was het wel keurig.

“Kan dat dan nog, op jouw leeftijd?”, vraagt hij om geen pijnlijke stilte te laten vallen. “Kennelijk dus wel”, zegt Maria. Haar rode lippen iets tuitend. Zit ze hem nou te verleiden? Maria geniet landelijke bekendheid met haar weerbarstige sculpturen die de machocultuur becommentariëren. Haar werk past mooi in de lijn van Tracey Emin en Louise Bourgeois. Zelf had Joop niet zo heel veel met dat soort werk, maar de beelden van Maria lagen goed in de markt en dat was ook wat waard. Hij had haar opvattingen over mannen voor lief genomen, zolang hij maar een verhaal had richting de verzamelaars. Maar hoe verkocht hij nu haar zwangerschap?

Hij kijkt haar aan en zegt: “Zo, zo. Ga je dan ook voor het kind zorgen?” Maria kijkt hem met grote ogen aan en bijt van ergernis op haar wang. Ze wist van tevoren al dat dit geen gemakkelijk gesprek ging worden. Joop was niet gek op kinderen, zeker niet als ze zijn vrouwelijke kunstenaars overkwamen. Volgens hem droegen de hormonen helemaal niet bij aan het artistieke proces en als ze er eenmaal waren eisten de kinderen te veel tijd op. Tijd die de kunstenaars veel beter in hun atelier konden doorbrengen.

“Je hebt toch een man?”, beantwoordt Joop haar verbijsterde blik. Hij krijgt het een beetje warm. Misschien is het de thee. Hij is nooit zo goed geweest in de persoonlijke benadering.
“Je bedoelt Peter”, zegt Maria.
“Ja, die. Hij is toch ook kunstenaar?”
“Eh ja, hoezo?”
“Zijn carrière loopt volgens mij een stuk minder dan die van jou. Kan hij niet voor het kind zorgen? Het zou toch zonde zijn als jij al te veel tijd verliest met luiers omdoen en voorlezen.”

Joop had altijd geprobeerd met zijn tijd mee te gaan, maar tijdens de tweede feministische golf was hij afgehaakt. Hierdoor was hij wat achteropgeraakt op de tijdsgeest. Zijn weerzin van internet en social media hielpen daar ook niet bij. Kunstenaars en verzamelaars hadden zich al vaak beklaagd over zijn afwezigheid online.

Maria blijft stil. Joop probeert het nog eens: “Maar ik zie er nog helemaal niks van?” “Het is nog pril”, zegt ze. “Dit is de dertiende week. Maar ik dacht, ik bereid je alvast een beetje voor”. Maria zucht. Ze is ineens heel erg moe. Ze staat op en loopt naar de deur. Ze geeft een korte knik en hij steekt zijn hand op. Als ze weg is zakt hij onderuit, in de war. Hij heeft ergens helemaal de boot gemist. Hoe heeft het zover kunnen komen? Plotseling wordt hij overmand door een vreemde sensatie. Hij activeert zijn oude Facebookaccount, waar het laatste bericht van vier jaar geleden dateert. Hij schrijft: “HOERA! MARIA MOES IS ZWANGER!!” De reacties stromen binnen. Kennelijk was nog niet iedereen op de hoogte.

Disclaimer: Jacques Placques loopt al een tijdje rond in de kunst- en designwereld. Als stille getuige tekent hij observaties op die geromantiseerd zijn weergegeven om herkenning te voorkomen. Enige gelijkenis op personen uit uw omgeving berust dan ook op louter toeval.

About Jacques Placques 97 Articles
Jacques Placques schrijft over hardnekkigheden, schandaaltjes en stereotypen in de kunst- en designwereld. Als stille getuige tekent hij observaties op die geromantiseerd zijn weergegeven om herkenning te voorkomen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*