Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek

Ik ga regelmatig op studiobezoek in Nederland of waar ik me ook bevind. Zo ging mijn tweede artikel voor Trendbeheer over Fabrika Bhering een broedplaats in Rio en de studio bezoeken die ik daar deed.

In New York zijn er allerlei broedplaatsen en studio programma’s, ook hier om precies dezelfde reden: gentrificatie. Dumbo in Brooklyn is zo’n ‘succes voorbeeld’ van gentrificatie. Een aantal kunstorganisaties die of een langdurig huurcontract bedongen hebben of de stad of privaat geld achter zich hebben staan zijn nog terug te vinden in deze buurt. Zo heeft NYFA (het gemeentefonds voor de kunst) er zijn kantoor en is er het Sharpe Walentas Studio Program. Sharpe is een particulier fonds dat een studioprogramma ontwikkelde en financiert wat ieder jaar aan 17 kunstenaars (USA paspoort of permanente verblijfsvergunning) een jaar lang gratis studio ruimte aanbiedt, waar je als kunstenaar jaarlijks rond februari (dat kan meerdere malen) voor kan aanvragen.

Ik ging er op bezoek bij kunstenaar Tuguldur Yondanjamts. Een fascinerend bezoek waar we spraken over Draken, Serpenten, Griekse Mythologie, Valken, Vulkanen, Dinosaurussen, Griffioenen, Siegfried, King Kong, Socotra, Mongolië, Tibet en Chili…

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Dracaena Cinnabari: draken boom, groeit op Socotra een eiland bij Yemen, het kreeg zijn naam doordat het een rood sap heeft: drakenbloed. Tuguldur gebruikt al jaren het pigment wat komt van deze bomen om er tekeningen mee te maken.

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Tuguldur woonde eind jaren 90 een aantal jaren in Berlijn en maakte geïnspireerd door Wagner ‘s opera Siegfried een drankenbloed pil waardoor hij valken zou kunnen verstaan. De Saker Valk is de nationale vogel van Mongolië en staat op de beschermde diersoort lijst van de internationale unie voor natuurbescherming. In de vrije markt leveren ze een 20.000$ per valk op en dus verdwijnen er zeer regelmatig valken (gemiddeld een kleine 300 per jaar). De illegale dierenhandel in het algemeen levert het land ruim honderd miljoen dollar per jaar op.

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

    Valken huif (kap)

Mongolië en Chili zijn antipodes, ze hebben beide goudmijnen en ze zijn dus eigenlijk een soort van in de aarde verbonden door goud. In de vele verhalen over draken zijn ze bijna altijd bewakers van goud.

Tuguldur vertrok voor een aantal weken met zijn destijds 7 jarige zoon als zijn assistent om kunstmatige valkennesten (pdf) te plaatsen in Bayan Sum, Mongolië en in de antipode Patagonia, Chili/Argentinië om daar de verdwenen valken te zoeken en vangen. Hij droeg hiervoor zijn antipode kostuum dat gebaseerd is op King Kong en Tyrannosaurus Rex.

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Terwijl hij met zijn zoon in Patagonia was speelde hij daar schaak met zijn vader in Mongolië en door de schaakzetten uit te werken in een grit maakt hij van het spel dan weer een tekening van het landschap in Chili. De zetten zette hij ook om in een figuur. Die figuur gebruikt hij ook in de ‘silkprint’ die hij verwerkt in zijn kostuums en die hij ook kan gebruiken als slaapzak. Hij heeft de schaakzet-vormen ook met zonnepanelen op borden gemonteerd waarmee hij weer al zijn elektrische apparatuur oplaadt.

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Linksachter de zonnepanelen in de vorm van schaakzetten.

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Het boeddhisme in Mongolië vindt zijn oorsprong in het boeddhisme van buurland Tibet. In de Sharpe Studio gaat Tuguldur een Thangka maken, terwijl hij in zijn draak ligt. De Thangka is verdeelt over 9 vlakken (1 vlak / maand) en hij hoopt dat hij de Thangka in het jaar dat hij de studio heeft kan afmaken.

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

Griffioen (nog om te zetten in sculptuur)

Sharpe-Walentas Studio Program studiobezoek: Tuguldur Yondonjamts

DEADLINE 17 Februari 2017!
Mochten er nog kunstenaars in Nederland rondlopen met een Amerikaans paspoort of greencard, ben je boven de 21 en zit je niet op school voor een BA of masters programma dan kan je voor 15 februari 2017 nog aanvragen om een jaar een gratis studio in NYC bij Sharpe Walentas te hebben in het seizoen 2017/2018!

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*