Grote Kunstkwis tien jaar trendbeheer @ Garage Rotterdam, 2015

winnaars

En de winnaar is: team Sannetje/Het Oude Wilde Weten. Met Sannetje van Haarst, Ellemieke Schoenmaker, Marc Bijl, Ólafur Árni Ólafsson en Marielle Buitendijk is dit een ijzersterke bezetting gebleken.

Maken is misschien nòg leuker dan meespelen. Al is het maar omdat putten uit een rijk verleden, hinkstapsprong van hoogtepunt naar hoogtepunt buitengemeen rijk en overdadig aanvoelt.

kunstkwis2

Heel fijn om bijvoorbeeld iets uit het rijke verleden van Stroom te mogen trekken; met Arno van Roosmalen als bevlogen, betrokken, erudiet en enthousiasmerende direkteur heeft Den Haag het getroffen. Daar is Rotterdam stiekem wel een beetje jaloers op. Wij hebben Ove Lucas. Zij hebben visie. Dat is toch anders.

Bovenstaande vraag was misschien wel de moeilijkste. Maar hoera: even spotlights op het fijne werk de Great Cut van Adrien Tirtiaux en op Stroom.

kunstkwis3

Hoewel, de moeilijkste vraag; Kees Koomen vroeg naar Kamer Laakkwartier. Dat is toch ook niet gering obscuur.

En Eelco van Der Lingen vroeg ondermeer naar Oscar Santillan, de bekende kunstenaar uit Ecuador.

kunstkwis1

Hennesy Youngman praat de zaal bij over Damien Hirst. Dat is dan weer lekker lalala geld.

kunstkwis4

Peter van Beveren corrigeert de kwismaster. Het is geen Picasso maar een Foppicasso, het gietbetonnen gedrocht op de kruising Boijmans Westersingel.

Maar goed: ondermeer Duende, Cucosa, Boijmans, Witte de With passeerden de revue. Alsmede Billytown, Theo Janssen, de eerste sidebeurs van Art Rotterdam, de trendbeheer show in de Hofbogen en het feestgedruis in grijstinten van Dominiek Teuffen.

Was u er niet bij, dan heeft u het gemist.

Concept is overgenomen van Vrienden van het S.M.A.K. Daar zet Godart Bakkers al een aantal jaar de Arty Farty Quiz op het toneel. Daar heel veel Gent in de kolommen, in deze editie veel Rotterdam.

Een beeldende kunstkwis is potentieel lastig. Jeff Koons, Pablo Picasso en Rembrandt horen nog wel tot publiek domein, maar al heel snel kom je in kleine kring terecht. Ik hoop dan ook een evenwicht te hebben gevonden tussen al te algemeen en al te obscuur. Tussen gein en ongein. Tussen gemak en ongemak. Belangrijk is de deelnemers te kennen, zodat de vragen daarop kunnen worden toegesneden.

De volgende kunstkwis is de eindejaarskwis live in Het Wilde Weten ergens in december. En die wordt nòg leuker. Ik ga althans mijn best doen. Schrijft u bijtijds in, beperkt aantal plaatsen.

About Niels Post 3645 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*